Turkse Riviera regio in Turkije

Aan de Turkse Riviera kom het heerlijke mediterrane klimaat samen met de Turkse gastvrijheid. De prachtige stranden met de azuurblauwe zee met daarnaast het indrukwekkende natuurlandschap. Niet te vergeten alle archeologische vondsten, maken een vakantie aan de Turkse Riviera helemaal compleet.

Je hoeft hiervoor helemaal niet ver te vliegen, want op slechts 3,5 uur reizen vanaf Amsterdam Schiphol kun je genieten van de Turkse Rivièra.

De Turkse Rivièra strekt zich uit langs de zuidelijke- en westelijke kust van Turkije, van Çesme tot Alanya. Het gebied grenst aan de Middellandse Zee aan de zuidkust en aan de Egeïsche Zee aan de westkust. De Turkse Riviera is het vakantiegebied van Turkije en daarmee één van de meest gewilde bestemmingen voor goedkope all inclusive vakanties van Europa.

Hiervind je tal van sfeervolle badplaatsen en enkele van de mooiste stranden aan de Middellandse Zee. Tel daarbij op dat het hier bijna het gehele jaar lekker weer is, en je begrijpt waarom het gebied zo’n sterke aantrekkingskracht heeft op toeristen.

De Turkse Rivièra biedt meer dan alleen lange zandstranden. Het gebied is vertegenwoordigd met groene pijnboom- en naaldbossen. Als ook statige bergen, besneeuwde toppen en diepe ravijnen. In de winter kan je er dan ook heerlijk skiën en snowboarden.

De heuvellandschappen met witte stadjes en rode daken behoren tot het aanzicht van de Turkse Riviera. Alle landschappen eindigen uiteindelijk aan de turkoois blauwe zee, waar kleine en grote baaien de witte zandstranden zich afwisselen met kiezelstranden.

 

Archeologie Turkse Riviera

De archeologische opgravingen en ruïnes aan de Turkse Riviera zijn enorm groot. Daarbij zijn het Mausoleum van Halicarnassus en de Tempel van Artemis de grootste hoogtepunten. De Turkse Riviera kan je op zijn zachts gezegd een schatkamer voor archeologen en geschiedenis liefhebbers noemen.

De vele ruïnes uit de Oudheid zijn een toegevoegde waarde voor de regio. In het westelijke deel ziet je de prachtige, in rosten uitgehouwen, grafmonumenten. Meer naar het oosten liggen de resten van de Griekse kolonie Side. Als ook het schitterend bewaarde theater van Aspendos en de vesting Termessos.

Helemaal in het oosten tref je, niet ver van de vruchtbare streek rond Adana, de stad Antakya aan. Het Bijbelse Antiochië, dat tegenwoordig een Arabische sfeer uitstraalt. Bij Alanya, Anamur en Silifke hebben de kruisvaarders aan de kust stoere burchten gebouwd die je kan bezichtigen.

 

Provincies Turkse Riviera

De Turkse Riviera regio bestaat uit vier provincies welke gelegen zijn aan de zuid- en westkust van Turkije. Aan de Middellandse Zee en Egeïsche Zee. Dit zijn de provincies Antalya, Mugla, Aydin en Izmir.

Daarnaast zijn er nog twee provincies die vaak mee worden geteld tot deze regio, te weten Mersin en Balikesir. Deze twee provincies zijn minder bekend, maar daardoor niet minder mooi.

 

Provincie Antalya

Antalya ligt als enige provincie van de Turkse Riviera volledig aan de Middellandse Zee kust. Weelderige natuur is afgewisseld met oudheden tot ver voor Christus welke het landschap sieren. Antalya heeft een typisch Middellandse Zee klimaat met hete zomers en warme winters. Dit maakt dit deel van de Turkse Riviera dan ook erg aantrekkelijk voor overwinteraars.

De bekendste plaatsen in de provincie Antalya zijn Antalya zelf, Alanya, Side, Belek en Kemer.

Antalya
De oude havenstad aan de voet van het Taurusgebergte groeit van alle Turkse steden het hardst. Nieuwbouwwijken schieten als paddenstoelen uit de grond rond de romantische oude stad met zijn Ottomaanse houten huizen. Tegelijkertijd is de stad een van de meest ‘westerse’ van Turkije. De jeugd en toeristen genieten van de boulevards met hun mediterrane flair, de disco’s en de theetuinen aan de haven.

Alanya
Een duistere, ver in de zee uitstekend rots met daarop de kilometerslange vesting muren, die uitkijkt over een smalle kustvlakte en een brede baai. Met daarbij het kasteel van Alanya. Dan hebben we het over Alanya, de stad die na Side het belangrijkste toeristische centrum van de zuidkust is. Alanya heeft een druk uitgaansleven met de vele cafés en clubs die rond de haven gelegen zijn.

Side
Side is een romantisch stadje dat zich in de jaren tachtig heeft ontwikkeld tot een belangrijke toeristen plek met veel all inclusive reizen. Het aantrekkelijk strand en een rotsachtig schiereiland met ruïnes van een Romeinse havenstad zijn de grote attractie van dit uit zijn voegen gegroeide oord. Side wordt ook wel de parel van de Turkse Rivièra genoemd.

Belek
Golf in Belek, dat is waar deze streek vooral in de winter bekend om staat. In de wintermaanden is het klimaat namelijk zacht, waardoor het met tientallen golfbanen een ideale golfstreek is. Belek strekt zich uit tussen het zandstrand en een dennenbos. Delen van het al 19e eeuwen oude bos behoort tot beschermd natuurgebied. En vormen voor meer dan 100 vogelsoorten een toevluchtsoord.

Kemer
Aan de voet van de ruige rotsen van de Beydaglari ligt 42 km ten zuidwesten van Antalya het vakantieplaatsje Kemer. Deze badplaats heeft een ware facelift ondergaan en heeft nu een rijke keuze aan mooie hotels, campings en pensions. Het vroege voorjaar heeft een magische werking op Kemer. Omdat het dan mogelijk is om in de ochtend te skiën in de bergen en ’s middags te zwemmen in de zee.

 

Provincie Mugla

De Provincie Mugla ligt gedeeltelijk aan de Middellandse Zee, maar grotendeels aan de Egeïsche Zee. Het klimaat is iets koeler dan de provincie Antalya. Maar nog altijd warm in de zomer en aangename temperaturen in de wintermaanden.

Hetlandschap wisselt zich af met hoge en lage bergen en grote bossen in het zuidelijk deel van de provincie. De bekendste plaatsen in de provincie Mugla zijn Fethiye, Marmaris en Bodrum.

Fehiye
Fethiye is gebouwd op de plek van het antieke Telmessos. Waarvan nog enkele prachtige rots tomben vanuit het centrum zichtbaar zijn. Vanuit de haven worden dagtochten aangeboden naar verborgen baaien waar je kunt zwemmen, vissen en overnachten. De twaalf eilandjes in de Golf van Fethiye zijn enkel bereikbaar via de zee. Fethiye is rijk aan een prachtig natuurlandschap met azuurblauwe wateren en mooie stranden.

Marmaris
De aantrekkingskracht van Marmaris is vooral te danken aan de grootste jachthaven van Turkije. Alsmede de omgeving met de mooie stranden en met naaldbomen begroeide bergen. De havenstad is rijk aan cafés, restaurants en discotheken. In de zomermaanden vaart er dagelijks een veerboot van Marmaris naar het Griekse eiland Rhodos. Ook kan je een leuke boottocht maken naar de ruïnes van Kaunos of naar Datca en Knidos.

Bodrum
De wit gepleisterde huizen en subtropische tuinen zijn de handelsmerken van Bodrum. Heldere baaien met zandstranden aan de zuid- en westzijde van het schiereiland en kiezelstranden aan de noordzijde bieden je een uitstekende keuze voor een vakantie aan de Turkse Riviera. Het nachtleven in Bodrum is 's werelds te noemen.

 

Provincie Aydin

Aydin is één van de kleinere provincies van Turkije maar daarom niet minder aantrekkelijk. Deze provincie biedt een combinatie van natuur, cultuur, zon, zee en strand vakanties. Aydin bezit een van de meest interessante antieke steden van de wereld, namelijk Efeze. Druk bezocht en wereldberoemd gelegen dichtbij het vakantieresort Kusadasi.

Kusadasi
Kusadasi is de toeristische hoofdstad van het Egeïsche Zeegebied en heeft haar beroemdheid vooral te danken aan de ideale ligging. Op korte aftand van stranden, eilanden en natuurgebieden. En natuurlijk het prachtige en wereldbekende Efeze. Ook is er een bootverbinding met het Griekse eiland Samos.

 

Provincie Izmir

Indien we de provincie Balikesir niet meetellen bij de Turkse Riviera, omdat het officieel geen deel uitmaakt hiervan, dan is Izmir de meest noordelijke provincie. De gelijknamige stad is een van de grootste steden van Turkije, is de industriële en toeristische spaak van de provincie. De overige vakantieresorts zijn klein en dan ook minder bekend bij de buitenlandse vakantiegangers.

Izmir
Izmir is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Dit is één van de plaatsen waar ieder jaar vele duizenden toeristen naar toe reizen. De stad ligt in het westen van het land en is, op Istanbul en Ankara na, de grootste stad van Turkije. Izmir ligt aan een lange smalle baai vol schepen en luxe jachten. Het klimaat is er mild en tijdens de hete zomers is de constante frisse zeebries meer dan welkom.

Çesme
Çesme is een schilderachtig stadje bestaande uit oude Griekse huizen rond een Genuees fort. De naam van de stad betekent ‘fontein’ en verwijst vervolgens naar de vele Ottomaanse fonteinen die de straten sieren. Leuke straatjes en een natuurstenen architectuur geven Çesme karakter. Çesme staat bekend om de warmwaterbronnen en ook het prachtige omliggende natuur landschap.

 

Klimaat Turkse Riviera

Het klimaat in de regio Turkse Riviera is erg aangenaam te noemen. Het wisselt van 10 graden in de winter tot ruim 40 graden Celsius in de zomer. Het zuidelijke deel is in de winter warmer dan het westen, waardoor vooral Alanya en Antalya aantrekkelijke overwinter plaatsen zijn.

 

Turkse Riviera in een notendop

De grote belangstelling van toeristen voor de Turkse Rivièra is goed te verklaren. Het klimaat is het hele jaar door zeer aangenaam. Landschappelijk is er een bijzonder fraaie afwisseling van ruige berg landschappen en paradijselijke baaien. De plaatsen aan de Turkse zuidkust van Turkije zijn dan ook erg populair voor zomer- en wintervakanties.

Er zijn interessante archeologische bezienswaardigheden, zoals de hellenistische en Romeinse overblijfselen in het romantische havenstadje Side. Zo ook het prachtige theater van Aspendos en de Lycische rots graven bij Myra en Dalyan. Niet te vergeten de vele burchten aan de kustlijn.

Aan de kust zijn uitgelezen mogelijkheden voor watersporters, niemand hoeft zicht hier dan ook te vervelen. De grootste steden Adana en Antalya liggen in vruchtbare kustvlaktes.

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar de Turkse Rivièra, kies dan voor Triptime. Wij bieden jou namelijk altijd de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen.

Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu de reis van je leven via onze website!