Zwarte Zee kust regio in Turkije

De ruige en bergachtige kust van de Zwarte Zee is bij buitenlandse toeristen veel minder in trek dan de Middellandse Zeekust. Het grote aantal regendagen en de nogal lage temperatuur van het zeewater hebben daar ongetwijfeld mee te maken.

Toch is een bezoek aan deze regio zeker de moeite waard. Verscholen in intieme baaien vind je langs de Zwarte Zee, in het Turks Karadeniz, prachtige zandstranden, die er vaak bijna verlaten bij liggen.

Wie het binnenland ingaat, kan nog kennismaken met een uitstervende vorm van boerenleven. Waarbij ’s zomers het dorp wordt verruild voor de hooggelegen bergweiden. Daarnaast zijn er interessante cultuur momenten te zien. Deze Zwarte Zee kust regio is tevens zeer geschikt voor actieve vakanties.

De hele kust van de Zwarte Zee is gekenmerkt door bergen met grote gemengde bossen, afgewisseld met bergweiden.

 

Hoogtepunten Zwarte Zee kust

Op cultureel gebied zijn het sprookjesachtige gelegen Sumela klooster bij Trabzon en de Aya Sofya in de gelijknamige stad twee hoogtepunten.

Sumela ligt in het binnenland achter Trabzon hoog in de rotsen. Het is als een adelaarsnest op een klif gebouwd. Doordat het vaak in mist is gehuld, maakt het uiterlijk nog spectaculairder.

Het gebied rond de stad Trabzon in het oosten is een echte aanrader. Hier ontdek je bijzondere religieuze architectuur. In de stad, tegen een hoge rots, en verscholen in het stroomgebied van de rivier Coruh. Dit is overigens een van de beste raftrivieren ter wereld.

Het Kaçkargebergte is al vele jaren een aantrekkelijk wandel gebied. Je kunt hier tevens klimmen.

Ondanks het rijke verleden zijn er niet veel grote archeologische vindplaatsen in het Zwarte Zee gebied. De archeologische vondsten vind je vaak in kleine lokale archeologische musea. Het museum van Sinop bijvoorbeeld toont voorwerpen vanaf de Bronstijd. Op verschillende plaatsen zijn nog wel wat Romeinse overblijfselen te ontdekken. Zoals de stadsmuur, theater en burcht bij Hisarönü.

Een minpuntje van vakantie aan de Zwarte Zee kust is de grote kans op regen. Maar liefst 150 dagen per jaar is er regenval. Maar daardoor is het gebied prachtig groen.

 

Eten en drinken

In het vruchtbare Zwarte Zee gebied wordt van alles verbouwd. De keuken is echter bekend om de vis. Favoriet is de ‘hamsi’. Deze vis lijkt erg op ansjovis. De restaurants kunnen deze vis op tal van manieren klaarmaken.

Overal langs de kust van de Zwarte Zee liggen dorpjes waar je gemakkelijk een eetgelegenheid aantreft om een visje te eten. Sardines, forel en tarbot zie je vaak op de menukaart staan. Na de maaltijd staat altijd wel iemand klaar om je handen met eau de cologne te wassen.

Vergeet je diner niet af te sluiten met een heerlijk authentiek kopje thee, geoogst van de nabijgelegen theeplantages.

 

Flora en fauna

De bergen ten zuiden en ten oosten van de Zwarte Zee zijn een paradijs voor wandelaars. In de groene gebieden die onder invloed staan van het Zwarte Zeeklimaat vind je een bijzondere rijke flora. De streek rond Samsun is het centrum van de Turkse tabaksteelt, terwijl rond Rize het grootste deel van de zeer geliefde Turkse thee verbouwd wordt.

Tussen de tabaksplantages, het graan, de maïsvelden en de hazelnootbomen komt je veel gemengde bossen tegen. In de regio worden eiken, linden en rododendrons vooral in de hogere gebieden afgewisseld met sparren en andere naaldbomen.

Op de bergweiden bloeien rode alpenrozen en roze herfsttijlozen. Ook kom je wilde narcissen tegen. Het oostelijk deel van de Zwarte Zee kust is het nevelachtige klimaat rond de stad Rize ideaal voor de geïmporteerde theestruiken.

In de Zwarte Zee zwemt onder andere de steur nog rond, waarvan we de kuit kennen als kaviaar. Op de bergen en heuvels lopen nog wilde schapen en geiten rond. In een aantal wouden zitten nog enkele wolven, vossen en jakhalzen.

 

Accommodaties regio Turkse Zwarte Zee kust

De meeste toeristen trekken naar de badplaatsen langs de kust van de Middellandse Zee, waar tal van luxe hotels met vijf sterren te vinden zijn. Het land is echter zo groot, dat we veel streken niet of nauwelijks kennen. Dit is het geval met het gebied rond de Zwarte Zee, dat nog niet ontdekt is door het internationale toerisme.

De vakantiegangers aan de kust van de Zwarte Zee zijn dan ook vaak Turken. Echt luxe accommodaties zal je in deze regio dan ook niet aantreffen. De bekendste plaatsen voor toeristen zijn Trabzon, Samsun en Uzungöl.

De populaire accommodaties aan de Zwarte Zee zijn hotels vlakbij Abantmeer, Trabzon Hagia Sophia Museum en Uzungöl-plateau en Uzungöl-meer.

De meeste hotels zijn erg eenvoudig en soms is het nodig om in een pension te overnachten. Hier is men blij met de belangstelling voor dit groene deel van Turkije met veel bergen, heuvels en bossen. Hier is het leven nog puur en word je gastvrij door de bevolking ontvangen.

 

Klimaat kuststreek Zwarte Zee

Het klimaat aan de kuststreek van de Zwarte Zee is een zogenoemd Pontisch klimaat wat gekenmerkt is met zacht weer met grote hoeveelheden neerslag. Aan de Zwarte Zee zijn temperaturen het hele jaar door gematigd. In de betrekkelijk korte winters komt de thermometer nauwelijks onder het nulpunt. In de zomer daarentegen stijg het kwik gemiddeld naar 26 graden Celsius.

Alleen in de zomers is het er warm genoeg om in de zee te zwemmen en op het strand te liggen. Aan de kust en in het Pontisch Gebergte valt het hele jaar door regen of sneeuw. Heel karakteristiek voor deze regio is het voorkomen van mist.

 

Zwarte Zee in een notendop

De meeste bewoners van de bepaald niet armoedige Zwarte Zee kust verdienen hun brood in de agrarische sector. Je ziet hier dan ook hoe op grote schalen thee, tabak en hazelnoten worden geoogst. In de zomer loopt een groot deel van het vee rond op de yayla’s (bergweiden).

Het tot bijna 400 m hoge Pontisch Gebergte, dat zich langs de hele kust uitstrekt is, ondanks de vele nevel, buiten de winter goed geschikt voor wandelaar. Vooral de Dogu Karadeniz Daglari in het oostelijke deel bieden veel mogelijkheden.

Mooie wandelingen voeren met name door de Kaçkar Daglari ten oosten van Rize. Op de Çoruh Nehri, achter dat gebergte, houdt men zich ook bezig met rafting op het wild stromende water.

Heel bijzonder zijn in deze regio de vele Byzantijnse en Georgische kerken en kloosters. Waarvan de mooiste te vinden zijn rond de oude stad Trabzon, alsook tegen de Georgische grens.

Om het toerisme wat beter over het land te spreiden wordt de toeristisch ontwikkeling van de Zwarte Zeekust door de Turkse overheid sterk gestimuleerd. Men hoopt er vooral kapitaalkrachtige toeristen door aan te trekken.

Doordat de Zwarte Zeekust nogal een regenachtig klimaat heeft is het daardoor niet zo geschikt voor een strandvakantie. Alhoewel de verlaten en verborgen baaien er soms verrassend mooi bij liggen. Buiten de zomermaanden is het water te koud om te zwemmen.

De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De landen rond de Zwarte Zee zijn Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië. De Zwarte Zee is bij Istanbul verbonden via de zee van de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen met de Egeïsche Zee en Middellandse Zee. Het diepste punt van de bodem van de Zwarte Zee is 2210 meter en de oppervlakte bedraagt maar liefs 422 duizend km².

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar de Zwarte Zee kust, kies dan voor Triptime. Wij bieden jou namelijk altijd de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen.

Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu de reis van je leven via onze website!