Laagste prijsgarantie
Ruim aanbod luchtvaartmaatschappijen

Verzorgt vliegtickets voor meer dan 50.000 passagiers per jaar

Reizen zonder ticket

Vliegtickets naar Ankara

De hoofdstad van Turkije


Ankara is de hoofdstad van Turkije en de op één na grootste stad van het land. Het is dan wel niet de grootste stad van Turkije, het heeft wel een meer centrale ligging dan de grootste stad Istanbul. Ankara telt ongeveer 4 miljoen inwoners. In de klassieke oudheid heette Ankara "Ancyra", en in een latere periode Angora. De stad was bekend om de wol van langharige geiten, de angorageitenwol of mohair.

De stad heeft nog veel Romeinse en Byzantijnse resten. De stad is volgens een oude sage door koning Midas gesticht in de 9e eeuw v.Chr. In 621 na Christus werd de stad door de Arabieren ingenomen. Niet lang daarna heroverden de Byzantijnen de stad weer. In de 13e eeuw namen de Seltsjoeken het bewind over. In 1919 koos Mustafa Kemal (Ataturk) de stad als woonplaats. In 1923 werd Ankara de hoofdstad van de nieuwe republiek Turkije.

De belangrijkste en interessantste bezienswaardigheid in Ankara is het museum van anatolische beschavingen, welke is ondergebracht in een oude bazaar. Daarnaast kunt u ook het kasteel en oud-Ankara bezoeken, of het Anit Kabir het mausoleum van Ataturk, waar Mustafa Kemal Ataturk, de eerste president, begraven ligt. Het hoogste gebouw van Ankara is de Atakule toren. Met een lift kan men naar boven gaan om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad Ankara. Ook biedt de stad diverse winkelmogelijkheden.

 

Bezienswaardigheden

Oud-Ankara:
Oud-Ankara ligt rond de citadel, die tegenwoordig in het noorden van de stad ligt. Oorspronkelijk lag op de plek van de huidige citadel een fort van de Galaten. De huidige vesting is van een later datum; de binnenmuren zijn zevende eeuws, en de buitenmuren dateren uit de negende eeuw. Vanaf de Ak Kale, aan de noordzijde van het fort, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vlakbij dit uitzichtpunt staan twee Romeinse monumenten; de Tempel van Augustus en de Zuil van Julianus. De tempel was oorspronkelijk een Galatisch heiligdom, gewijd aan Cybele. Na de verovering van Galatië werd de tempel aan Augustus en Rome gewijd. De Christenen gebruikten het gebouw als kerk, en de Seltsjoeken als medrese (theologische school). Door dit contineu gebruik van het gebouw hebben gedeeltes de tand des tijds redelijk doorstaan. Vooral het voorportaal en de cella zijn goed bewaard gebleven. De cella heeft de langste ooit teruggevonden latijnse inscriptie, die een opsomming geeft van de daden van Augustus. De zuil van Julianus is  opgericht tere ere van keizer Julianus 'Apostata', een van de laatste keizers die een serieuze poging ondernam de oostgrenzen van het rijk veilig te stellen. Julianus had de stad in 362 bezocht, vlak voor zijn campagne tegen de Perzen. Hoewel deze campagne op niets uitliep, bleef de reputatie van Julianus als uitmuntend

veldheer overeind en kreeg hij zijn zuil.


Het museum van Vroeg-Anatolische culturen:
Dit zeer interessante museum ligt aan de zuidzijde van de citadel. Een bezoek aan dit museum is een absolute aanrader. Het is ondergebracht in een 15de eeuwse Osmaanse bedasten (overdekte markt). Oorspronkelijk opgericht door Atatürk werd het het Hittietenmuseum genoemd, om de aandacht van de wereld te trekken voor de pas ontdekte culturen van Turkije. De muurschilderingen van Catal Hüyük vormen het hoogtepunt van neolitische kunst. De Hittitische beelden en reliëfs in de grote hal zijn uit Hattusas bij Bogazkale afkomstig.

 

Moskeeën:
Niet ver van het museum van Vroeg-Anatolische culturen, bij de Can Sok en de markt, staan de 14de eeuwse Ahi Elvan Cami en de fraaie 13de eeuwse Aslanhane Cami. De laatste heeft een schitterend bewerkt houten plafond, kenmerkend voor de Seltsjoekse bouwstijl. De stenen leeuw op het binnenhof heeft de moskee haar naam gegeven (aslan is Turks voor leeuw).

 

Het museum van de Nationale Vergadering:
In dit kleine gebouw aan de Ulus Meydani (het Nationale Plein) is de moderne Turkse staat geboren. Hier kwamen de defensiecomitees, de verzetshaarden tegen de buitenlandse overheersing na de Eerste Wereldoorlog, op 23 april 1923 voor het eerst bijeen. Atatürk, die door de regering in Istanbul ter dood was veroordeeld, werd toen als voorzitter gekozen. Besloten werd de vreemde bezettingsmacht van Grieken, Fransen, Britten, Russen en Italianen uit Turkije te verdrijven.

 

Het etnografisch museum:
Ten zuiden van het Nationale Plein, bij het kruispunt van de Atatürk Bulvari en de Talat Pass Bulvari, ligt het etnografisch Museum. Hier kun je een fraaie collectie tapijten, textiel, muziekinstrumenten en alledaagse gebruiksinstrumenten uit de Seltsjoekse en Osmaanse periode bewonderen.

 

Het Mausoleum van Atatürk:
De Anit Kabir, het Mausoleum van Atatürk, ligt boven op een heuvel in het park ten zuiden van het Tandogan Meydani. Het enorme complex is gebouwd tussen 1944 en 1953. Bij de ingang kun je een inscriptie zien met de redervoering van de 'Vader der Turken' ter gelegenheid van de tienjarige verjaardag van de republiek.

 

Laagste prijsgarantie
Ruim aanbod luchtvaartmaatschappijen
Verzorgt vliegtickets voor meer dan 50.000 passagiers per jaar
Reizen zonder ticket

Vliegtickets Ankara