Regio Cappadocië betoverend mooi Turkije

Regio Cappadocië is een betoverend mooi stukje van Turkije. Vol met sprookjesachtige grotwoningen, ondergrondse steden en grillige valleien. Ontdek deze regio te voet of te paar. En nog mooier is om het vanaf hoogte te bewonderen in een hete luchtballon.

Het bijzondere tufsteen landschap van regio Cappadocië is gevormd door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen. De lava stromen vormden het gesteente, en regen en wind boetseerden er een surreëel landschap vol puntige rotsen van. Alsof het wonderschone landschap nog niet volmaakt was, werden er complete ondergrondse steden uitgehakt.

Maak daarom kennis met het betoverend mooie Cappadocië in Turkije en boek je vliegreis via Triptime.

 

Provincie Anatolië

De regio Cappadocië ligt precies in het midden van Turkije, in de provincie Anatolië. Op 300 km ten zuidoosten van Ankara. Dit gebied heeft een oppervlakte van maar liefst 800 km² en ligt aan de voet van de vulkanen Erciyes Dag 3916 m hoog) en Hasan Dag (3200 hoog).

De provincie Anatolië heeft met Cappadocië een gouden toeristen regio in handen. Jaarlijks bezoeken namelijk vele toeristen deze bijzonder schone en sprookjesachtige gebied. De regio staat bekend om de rotsen in de vorm van puntmutsen. Deze worden ook wel de ‘feeën schoorstenen’ genoemd. Daarbij de ondergrondse steden en de mysterieuze schuil kerken.

Wanneer je een keer iets anders wilt zien dan de prachtige Turkse stranden? Dan zal je geen spijt krijgen van een bezoek aan de provincie Anatolië. Cappadocië is een echt natuurwonder en staat daarom ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Cappadocië Turkije luchtballon reis

De Cappadocië Turkije luchtballon reis is één van de mooiste attracties van Goreme en Urgup. De Cappadocië luchtballon vlucht is een must-do als je hier op vakantie bent. Vanuit de hete luchtballon Cappadocië heb je een werelds uitzicht over het bijzondere landschap en de vele valleien.

Gemiddeld duurt een vlucht ongeveer een uur. Je zweeft op verschillende hoogtes door en boven de valleien. Een ballonvaart Cappadocië is niet goedkoop, afhankelijk van het seizoen en het aantal passagiers in de mand, betaal je per persoon tussen de 200 à 300 euro.

Een reis boven het vulkanische landschap van Cappadocië is een hele bijzondere ervaring. Dus als je hier bent, is een Cappadocië Turkije luchtballon reis een echte aanrader!


Grote en kleine manden

Er zijn verschillende aanbieders van de hete lucht ballonvaart. Met grote en kleinere manden. De manden zijn verdeeld in vakken, waardoor je tijdens de vlucht niet naar de andere kant van de mand kan lopen.

Met een kleine mand vlieg je minder hoog, maar daarentegen zijn er minder mensen in de mand. Dit maakt de tocht persoonlijker. In grote manden kan niet iedereen aan de rand van de mand staan, houd daar rekening mee. Want als je in het midden staat mis je veel van deze prachtige ervaring boven het betoverende land van Cappadocië. 


Bezienswaardigheden regio Cappadocië

Naast ondergrondse steden en prachtige rotsformaties kan je in Cappadocië nog meer bezienswaardigheden bezoeken. Als ook activiteiten ondernemen. Enkele aanraders zijn het openluchtmuseum van Göreme, het kasteel van Uçhisar, pottenbakker stad Avanos en de ondergrondse stad Kaymakli.

 

Openluchtmuseum van Göreme

Het openluchtmuseum van Göreme is de bekendste bezienswaardigheid van Cappadocië. Wanneer je hier op vakantie bent, mag je deze zeldzaamheid van de regio niet overslaan.

Dit voormalig Byzantijnse klooster complex werd van de 9de tot de 11de eeuw uitgehouwen in de rotsen. In de 17e eeuw diende het klooster nog als een belangrijk bedevaartsoord.

Het openluchtmuseum omvat een indrukwekkende verzameling van kerken, kapellen en kloosters, allen voorzien van prachtige fresco’s. De kerken zijn zo gedetailleerd uitgehakt dat je niet beseft dat jij je in een rots bevindt.

De bekendste kerken op het complex zijn de prachtige Karanlik Kilisi (Donkere Kerk) en de Tokali Kilisi (Kerk met de Gesp).

Een alternatief is het openluchtmuseum van Zelve. Deze is net zo mooi om te zien, maar wel een stuk minder druk qua bezoekers.

 

Het kasteel van Uçhisar

Niet ver van Göreme ligt het dorpje Uçhisar, wat gebouwd is rondom een enorm groot uitgehakt kasteel. Dit kan je niet missen, want de rots vol grotwoningen torent tientallen meters boven het dorpje uit en is daardoor vanuit de wijde omtrek te zien.

Het complex is gevuld met tunnels. Eeuwenlang werd het door de inwoners gebruikt als toevluchtsoord, toen vijandelijke legers de omringende vlaktes overvielen.

Een flinke klim naar de top leidt naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de omringende rots valleien. Beklim het hoogste punt voor zonsondergang, want deze is namelijk spectaculair te noemen.

 

Ondergrondse stad Kaymakli

In totaal zijn er 36 ondergrondse steden in Cappadocië te vinden. Deze plekken werden vroeger gebruikt als graftombe, opslagplaats voor voedsel of als schuilplaats. De steden waren voorzien van ingenieuze beluchtingskanalen, waardoor de bewoners het gemakkelijk een tijdje konden volhouden.

De meest uitgestrekte ondergrondse stad is Kaymakli. Het labyrint aan tunnels en kamers gaat maar liefst acht verdiepingen onder de grond. Door omwonende is de stad nog deels in gebruik als opbergruimte.

Als toerist mag je de bovenste vier verdiepingen bezoeken. Let op de ruimtes zijn klein, dus je moet niet claustrofobisch zijn aangelegd.

 

Keramiek industrie stad Avanos

Avanos is de hoofdstad van het Turkse district Avanos in de provincie Nevsehir, wat gelegen is in Centraal Anatolië. De stad Avanos staat vooral bekend als pottenbakkersdorp vanwege de grote keramiek industrie.

De beroemde pottenbakkers die hier wonen, maken dan ook prachtige souvenirs. Van eenvoudige schaaltjes en mokken tot sierlijke borden en een schaakset.

Avanos ligt aan de voet van Kizilirmak, de Rode Rivier. De stad ligt ongeveer 8 kilometer van Göreme af. Het heeft een levendig centrum met alle gebruikelijke voorzieningen, waaronder een moderne, toeristisch georiënteerde hamam. Een Turks bad is heerlijk om even een middag te ontspannen.

Op vrijdag is er een grote markt in Avanos waar je werkelijk van alles kan kopen. Zoals kleding, huishoud artikelen, potten natuurlijk, maar ook groente, fruit en andere lekkere delicatessen.

 

Hoogtepunten regio Cappadocië

Er zijn zoveel fascinerende dingen te zien in de regio Cappadocië dat je hier een heel leven zou kunnen doorbrengen en nog steeds nieuwe plekken ontdekt. De belangrijkste hoogtepunten die je gezien moet hebben, zijn de twee grote openluchtmusea en de beste ondergrondse steden.

Er zijn echter ook veel kleine, bijna vergeten rots kerken en kloosters, prachtige wandelpaden, verschillende spectaculaire karavanserais en vele rotsformaties die de moeite waard zijn om te bezoeken.

·       Göreme Openluchtmuseum: grotkerken met fresco's
·       Zelve Open Air Museum: een lege grotstad met kerken
·       Kaymakli: de grootste ondergrondse stad
·       Derinkuyu: de diepste ondergrondse stad
·       Uchisar: Romeins kasteel uit de rotsen
·       Avanos: centrum van aardewerk sinds de Hettieten
·       Ihlara Valley: de diepste kloof van Anatolië
·       Ortahisar: Romeins uit rotsen gehouwen kasteel
·       Pasabag: sprookjesachtige puntmutsen schoorstenen, monnikenvallei
·       Devrent: diervormige sprookjesachtige schoorstenen, verbeeldingsvallei
·       Gulsehir: eerste nederzettingen in Cappadocië
·       Caravanserais: 13e-eeuwse hotels aan de zijderoute

 

Klimaat Anatolië

Centraal-Anatolië, waar regio Cappadocië is gelegen, wordt door bergen afgesneden van de zee en bestaat grotendeels uit droge steppe met een redelijk klimaat. Warme, maar niet onaangename zomers.

De winters zijn koel, maar wel redelijk droog. In het voor- en najaar is het een prachtige kleurrijke periode om een bezoek te brengen aan Cappadocië. Tevens is december ook een prachtige tijd, want dan zijn de met sneeuw bestoven rotsformaties extra mooi.

 

Regio Cappadocië in een notendop

De bekendste bezienswaardigheden van de regio Cappadocië liggen binnen de driehoek die door Nevsehir, Avanos en Ürgüp wordt gevormd. Hier vind je de valleien met feeën schoorstenen, het Openlucht museum van Göreme met rots kerken vol prachtige fresco’s. En het klooster van Zelve, een fascinerend labyrint van grotwoningen en grotkerken.

Nevsehir is de grootste stad van de streek en dan ook een belangrijk verkeersknooppunt. Maar veel valt er hier niet te zien, terwijl Ürgüp en de dorpen Göreme, Çavusin, Üçhisar en Ortahisar allemaal aantrekkelijke uitval basissen zijn voor uitstapjes naar de omringende valleien. Let wel op, er rijden weinig bussen.

Avanos dat prachtig aan de Kizilirmak ligt, bezit een mooie keramiek industrie.

Ten zuiden van driehoek liggen de veel bezochte ondergrondse steden Derinkkuyu en Kaymakli. Fascinerende labyrinten die getuigen van de vindingrijkheid van de vroegere bewoners.

Verder naar het zuiden, oosten en westen komen minder toeristen. Het Ihlara dal vlakbij Aksaray is een rode kloof waarvan de wanden vol kerken zitten. Een bijzondere plek die bovendien nog relatief rustig is.

Kayseri is een rustige provincie hoofdstad met fraaie Seldjoekse monumenten en ook bazaars. Met in de omgeving de ski hellingen van de Erciyes Dagi en het vogelreservaat Sultansazligi.

 

Vliegen naar regio Cappadocië

Regio Cappadocië ligt in het midden van Turkije, vlakbij de luchthavens Kayseri Airport en Nevsehir Airport. Vanuit Nederland vlieg je dan met Turkish Airlines of  Pegasus Airlines via Istanbul naar Cappadocië. De reis duurt ruim 6 uur.

Een andere optie is om te vertrekken via het Duitse vliegveld Düsseldorf. Vanaf hier heb je namelijk met Pegasus Airlines een rechtstreekse vlucht naar Kayseri Airport. Vraag Triptime naar de beste mogelijkheden voor jouw vakantie naar Cappadocië.

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar de regio Cappadocië? Kies dan voor Triptime. Wij bieden jou namelijk altijd de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen.

Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu de reis van je leven via onze website!