PERSBERICHT CORONAVIRUS (COVID-19) - Informatie en updates rondom Coronavirus KLIK HIER

Vakantie Turkije 2020

19-7-2020 / Tommy

Al vanaf de kerstperiode heb je uitgekeken naar je vakantie Turkije 2020. De kriebels in je buik om op vakantie te gaan naar het veelzijdige, zonnige en prachtige Turkije. De Turkse Riviera met de mooie witte stranden en prachtige zee. Of Bodrum met alle prachtige bezienswaardigheden of juist het bruisende nachtleven. Natuurlijk niet te vergeten de metropool Istanbul.

Sinds maart 2020 is er veel veranderd. We kregen goed nieuws dat we zonder toeristen visum mochten reizen naar Turkije. Fantastisch, maar nog geen paar weken later dook het Corona virus op, dat de hele wereld op zijn kop zette. Lockdowns werden ingesteld, het vliegverbod werd ingesteld en de grenzen gingen dicht. Om maar eens een paar gevolgen te noemen. Gelukkig kwam in juni toch weer goed nieuws, ook voor de vakantiegangers.

Langzaamaan werden de grenzen weer opengesteld, vliegverbod werd opgeheven en gingen veel Europese landen van code oranje naar geel. Wat inhield dat we weer mochten nadenken over onze vakantie. Helaas bleef de code oranje voor Turkije nog gelden. Code oranje betekent dat de overheid de mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als het noodzakelijk is. Vakanties Turkije vallen daar niet onder.

Nog altijd heeft het land Turkije code oranje. Dit betekent voor velen van ons dat de vakantie langzaam maar zeker niet meer doorgaat. Natuurlijk hebben we nog stille hoop, het kan toch niet zijn dat Turkije als laatste code geel krijgt?

We hebben alle gebeurtenissen en gevolgen voor reizen naar Turkije eens op een rij gezet. Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen maanden tot nu?

 

Afschaffing van het visumplicht voor Nederlandse burgers

Voor Nederlanders en Belgen was het altijd verplicht een visum Turkije aan te vragen voor alle zakelijke en toeristische reizen die ze naar Turkije maken. Sinds 2 maart 2020 is deze regel afgeschaft. Nederlanders die Turkije willen bezoeken voor een periode van maximaal 90 dagen hebben geen visum meer nodig.

Behalve voor Nederland geldt deze nieuwe maatregelen ook voor Oostenrijk, België, Spanje, Polen en Groot-Brittannië. Voorheen moesten zij, net als andere toeristen, voor een bezoek aan Turkije en visum kopen. Kosten omgerekend ruim 30 euro per persoon.

Andersom blijven de oude regels geldig. Dat wil zeggen Turken die naar Nederland willen komen, hebben nog altijd een visum nodig voor het Schengengebied.

 

Eerste vliegverbod naar Turkije door de Corona pandemie

Het eerste vliegverbod naar Turkije vanwege de Corona pandemie werd ingesteld van 14 maart t/m 17 april.

 

Verlenging van het vliegverbod door de Corona pandemie

De verlenging van het vliegverbod door de Corona pandemie werd al snel verlengd. Na de invoering van het vliegverbod werd al na twee weken duidelijk dat het Corona virus zich snel verspreidde en veel slachtoffers maakte. Het verbod werd daarom verlengd naar 30 april 2020. Hierop volgden meerdere verlengingen en uiteindelijk werd dit t/m 9 juni. Na deze datum kwam het vliegverkeer langzaam op gang, maar nog niet voor vakantiereizen Turkije. Het land stond en staat nog altijd op code oranje.

Op 10 juni 2020 heeft de Turkse overheid de inreisbeperkingen die golden voor reizigers uit onder andere Nederland opgeheven. Op dit moment gelden er geen inreisbeperkingen voor Nederlanders naar Turkije.

Er zijn wel vluchten naar Turkije, maar doordat het land op code oranje staat, mag er alleen gereisd worden voor noodzakelijke reizen. Dus niet voor vakantiereizen naar Turkije. Corendon voerde in juli de eerste vluchten weer uit naar de Turkse zon, ondanks code oranje.

Al snel werd duidelijk dat de Nederlandse overheid hier niet achter stond. En heeft aan Corendon dringend verzocht om de vakantie vluchten naar Turkije te staken. Dit is uiteindelijk ook gebeurd.

Sinds 15 juni 2020 is het mogelijk om op vakantie te gaan naar bepaalde landen binnen het EU/Schengengebied met code geel of groen.

 

Hoe hard is de reissector geraakt door de Corona pandemie?

De reissector is zeer hard geraakt door de Corona pandemie. Binnen een heel kort tijdbestek werd duidelijk dat reizen, zowel naar het buitenland als naar Nederland, voor een onbekende periode niet meer mogelijk was. Er was veel onduidelijkheid, wat het allemaal niet makkelijker maakte, zowel voor de reisondernemingen als de reizigers zelf.

De huidige onzekerheid is voor reisondernemingen en consumenten erg vervelend. Kan een geboekte reis nu wel of niet doorgaan? Hoe zit het precies met de coronavouchers? Is het verstandig om de reis zelf te annuleren, of kun je beter wachten tot de reisorganisatie jouw reis annuleert?

Allemaal vragen uit de praktijk waar Triptime dagelijks mee te maken heeft en waarover nog steeds veel onduidelijkheid is.

 

Coronavoucher of je geld terug

In de Europese en landelijke politiek is veel discussie geweest over het geld terug of een Coronavoucher, die bij annuleringen worden uitgegeven door reisondernemingen. Hoe zit het nu eigenlijk precies?

Als de reis geannuleerd wordt door de reisonderneming, heeft de reiziger normaal gesproken recht op teruggave van de betaalde of aanbetaalde reissom binnen twee weken. Dit staat namelijk zo in de wet vermeld.
Helaas is dit in de praktijk nog altijd onhaalbaar. Luchtvaartmaatschappijen houden voet bij stuk en betalen (vooralsnog) geen reisgelden terug door uiteenlopende redenen.

De meeste reisondernemingen in Nederland zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Omdat de liquiditeit van veel reisorganisaties de onvoorziene verzoeken tot terugbetaling van reissommen door consumenten zeer groot was, is er in deze uitzonderlijke situatie een Coronavoucher met SGR-dekking in het leven geroepen. Het accepteren van een voucher is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Dit ook om de reiswereld tegemoet te komen.

 

Gezichtsbescherming verplicht in het vliegtuig

Na de aankondiging dat het vliegverbod in Europa werd opgeheven, kwam direct de hygiëne maatregel voor het dragen van de mondkapjes. Zo ook in het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de vlucht voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk te laten verlopen. Daar valt het dragen van gezichtsbescherming ook onder.

Nederland stelt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor passagiers in het vliegtuig en op de Nederlandse luchthavens bij het inchecken, security en grensprocessen en het boarden.

Voor kinderen vanaf 12 jaar is het bij nagenoeg alle luchtvaartmaatschappijen verplicht om een mondkapje tijdens de vlucht te dragen. Je mag het alleen af doen als je eten nuttigt of iets drinkt. Het cabine personeel draagt ook mondkapjes.

 

Hervatting van de vluchten naar Turkije

De reguliere commerciële vluchten van onder andere Amsterdam naar Istanbul, Antalya en Izmir zijn hervat. Maar de vakantie vluchten naar Turkije zijn nog niet. Dit komt omdat het land nog altijd op code oranje staat.

Op 11 juni jl. heeft de Turkse overheid de inreisbeperking die golden voor reizigers uit onder andere Nederland opgegeven. Op dit moment gelden er geen inreisbeperkingen voor Nederlanders naar Turkije.

De Turkse overheid geeft al tijden aan de Nederlandse toeristen van harte welkom zijn in Turkije. Echter vanuit de Nederlandse overheid is er nog altijd een code oranje advies. Dat wil zeggen alleen noodzakelijke reizen. Er wordt dus gevlogen naar Turkije, maar de luchtvaart maatschappijen voeren nog geen vakantie vluchten uit.

Ook al wil je naar Turkije op vakantie. Het is zeer moeilijk om er te komen, omdat er weinig vluchten naar de vakantie gebieden gaan vanwege het reisadvies code oranje.

Code oranje betekent dat in deze landen, zo ook Turkije, het dagelijks leven is ontwricht vanwege het Corona virus. Advies is om alleen te reizen naar landen met code oranje indien het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen Turkije zijn niet noodzakelijk.

 

Wie mogen vanaf Nederland naar Turkije vliegen?

Iedereen mag vanaf Nederland naar het code oranje land Turkije vliegen. Wanneer je naar Turkije vliegt voor een niet noodzakelijk reis, gebeurt er in principe niets. Echter het is altijd verstandig om het advies van de Nederlandse overheid op te volgen.

Momenteel heeft Turkije nog altijd een code oranje reisadvies. Het blijft daarom altijd je eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of je wel of niet reist naar een land of gebied met code oranje.

 

Kan ik naar Turkije reizen deze zomervakantie?

Momenteel is het advies van de Nederlandse overheid om beter nog niet naar Turkije te reizen. De gezondheidssituatie in een land is een belangrijk element bij het vaststellen van het reisadvies. In Turkije is de situatie rondom het Coronavirus volgens de EU-landen niet veilig genoeg. Niemand weet helaas aan de hand van welke criteria precies de EU-landen dit vinden. Dit roept vragen op bij mensen die graag naar Turkije willen reizen.

Één van de criteria is in ieder geval dat het aantal besmettingen in Turkije goed wordt gevolgd. Als het aantal besmettingen lager wordt en 2 weken lang op of onder de EU-norm blijft, dan kijkt de EU opnieuw of het inreisverbod naar Turkije opgeheven kan worden. Dan wordt het reisadvies ook aangepast van oranje naar geel. De EU-landen beoordelen de situatie iedere 2 weken.

 

Wie mogen vanaf Turkije naar Nederland vliegen?

EU burgers mogen met een geldig paspoort vanaf Turkije naar Nederland, België of Duitsland vliegen. Indien van toepassing met een werkvergunning en/of verblijfsvergunning.

 

Wie mogen vanaf Nederland naar Turkije vliegen?

Wanneer je vliegt vanaf Nederland, België of Duitsland naar Turkije moet je in het bezit zijn van een:

- EU nationaliteit of
- Turkse nationaliteit of
- dubbele nationaliteit.

Welke passagiers mogen niet naar de EU reizen?

Voor landen waarvoor het inreisverbod nog niet is opgeheven, mogen niet naar de EU vliegen. Iedere twee weken wordt de lijst met landen bijgewerkt. Als de gezondheidssituatie in een land waarvoor het inreisverbod is opgeheven verslechtert, kan het naar de lijst met landen gaan waarvoor het inreisverbod niet is opgeheven en vice versa.

In het geval van een snelle verslechtering van de gezondheidssituatie is er een noodremprocedure waarbij de inwoners van dat land snel de toegang tot Europa kan worden ontzegd.

 

Gezondheidsverklaring voor het vliegen van en naar Turkije

Mocht je per vliegtuig naar Turkije of Nederland reizen, dan dien je een gezondheidsverklaring bij je te hebben voordat je aan boord gaat. Deze verklaring wordt verstrekt door de luchtvaartmaatschappij voorafgaand aan het boarden of tijdens de vlucht. Daarnaast kan, bij het inchecken en voor het binnentreden van het vliegtuig, een gezondheidscheck worden uitgevoerd door het luchtvaartpersoneel.

Je dient het formulier tijdens de reis bij je te houden en desgevraagd te tonen. Tevens bij aankomst in land van bestemming bij de douane controle.

 

Maatregelen voor je reis naar Turkije

Zodra je naar Turkije vliegt zijn onderstaande hygiëne maatregelen handig om van tevoren te weten. Voorkom verrassingen, laat je daarom goed informeren. Lees onderstaande regels en volg ze ook op.

 

Voor vertrek:

·         Mondkapje is verplicht om te dragen op het vliegveld.

·         Je moet 3 uur vóór vertrek aanwezig zijn voor de check-in op het vliegveld.

·         De gate sluit 1 uur voor vertrek.

·         Op alle luchthavens zijn de social distance regels van toepassing, houd 1,5 meter afstand van elkaar.

·         Het boarden en verlaten van het vliegtuig verloopt gefaseerd.

 

Tijdens vlucht:

·         Het is verplicht om ook tijdens de vlucht gezichtsbescherming te dragen.

·         Kinderen vanaf 12 jaar zijn ook verplicht een mondkapje te dragen tijdens de vlucht.

·         Kinderen onder de 12 jaar wordt aanbevolen om zoveel mogelijk gedurende de vlucht een mondkapje te dragen. Baby's hoeven geen mondkapje om.

·         In het vliegtuig vervalt de 1,5 meter regel. Alle stoelen zijn te boeken.

·         Je mag geen handbagage koffer meenemen in het vliegtuig. Het recht voor het toegestane handbagage gewicht vervalt niet. Je mag namelijk je handbagage tas inchecken als ruimbagage.

·         Toegestaan is een kleine handtas of laptoptas in het vliegtuig.

·         Aan boord is tevens in de rij staan voor de toiletten verboden. 

 

Bij aankomst:

·         Bij aankomst in Turkije of Europa gelden er géén quarantaine maatregelen.

·         Op de luchthavens en in het openbaar gelden de social distance regels.

 

Turkije code oranje of code geel

Momenteel heeft het land Turkije nog altijd het reisadvies code oranje. Wanneer Turkije overgaat naar code geel is nog altijd onzeker. Besluitvorming daarover vindt namelijk plaats door het ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van een set van criteria, die breder gaat dan gezondheidscriteria alleen. Houd daarom de berichtgeving goed in de gaten. Het kan per dag veranderen.

 

Wel of geen quarantaine maatregelen als je van en naar Turkije gaat

Er gelden géén quarantaine maatregelen als je van en naar Turkije vliegt. Mits vrij van klachten zijn er geen standaard verplichte quarantaine maatregelen bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 test.

 

Werkgevers die werknemers verplichten om in zelf quarantaine te gaan

Er zijn werkgevers in Nederland die hun werknemers verplichten om in zelf quarantaine te gaan. Afhankelijk van wat in je arbeidsovereenkomst staat kan je werkgever jou dit wel of niet verplichten.

Daarnaast heb je als werknemer te maken met een CAO, lees deze ook goed. Is het nog niet duidelijk voor je of je werkgever je kan verplichten, vraag dan advies aan de vakbond of branche organisatie.

Daarbij zeggende, doet de werkgever dit uit veiligheidsoogpunt ten aanzien van de andere personeelsleden. Als je niet begrijpt waarom je werkgever dit wilt, vraag het hem of haar. Vragen staat vrij, en het is beter om met je leidinggevende te praten hierover. Waarom wil jouw werkgever dit, wat is de achterliggende gedachte? Probeer elkaar te begrijpen en laat het niet zover komen dat jullie arbeidsrelatie wordt verstoord. Daar heeft niemand iets aan.

 

Leegstaande resorts in Turkije

Door de gevolgen van het Corona virus, waarvan het reisadvies code oranje staan er zeer veel resort leeg in Turkije. Er zijn gewoonweg zeer weinig toeristen, waardoor de bezettingsgraad zeer laag is. Dit is een financiële klap voor de toeristensector in Turkije. Er zijn veel goedkope aanbiedingen om te verblijven in de resort in Turkije.

Echter door de code oranje, komen er maar weinig toeristen uit Nederland, België en Duitsland.

 

Economische gevolgen voor Turkije

De uitbraak van het Corona virus heeft verschillende economische gevolgen voor Turkije. De eigenlijke omvang van de impact zal pas later duidelijk worden.

Hoewel de Turkse president de bevolking probeert te overtuigen dat in Turkije de impact van de crisis op de groei beperkt zal zijn, en hij om die reden ook geen volledige lock down wil verplichten, is het duidelijk dat de economische gevolgen erg groot zullen zijn.

Veel grote en middelgrote fabrieken blijven verder werken hoewel de internationale vraag erg gedaald is. Dit resulteert in overvolle opslagplaatsen.

Naast export is ook het toerisme een belangrijke bron aan inkomsten voor Turkije. Het toeristisch hoogseizoen loopt van midden april tot midden september. Alles wijst erop dat ook deze sector een zeer stevige klap heeft gekregen, wat direct resulteert in een verminderde koopkracht voor de naar schatting 2 miljoen Turken werkzaam in deze sector.

Zelfs wanneer het toerisme weer op gang komt, zal het op een totaal andere manier verlopen dan in voor de Corona tijd. Met een geringer aantal vakantiegangers en veel meer restrictieve maatregelen.

De economische situatie in Turkije was al voor de uitbraak van de corona crisis erg precair en de huidige toestand maakt het alleen maar erger.

 

Staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen

Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben staatssteun gekregen, waaronder KLM. Echter de kleinere, maar zeer belangrijke maatschappijen zoals bijvoorbeeld Corendon moeten het zien te rooien zonder staatssteun. Hierdoor komt er een oneerlijke concurrentie op de markt. Hoe dit verder zal verlopen, ook nog met het negatieve reisadvies voor Turkije in het vizier, is nog te bezien.

 

Vakantie Turkije volgend jaar

Je vakantie Turkije voor volgend jaar verloopt hopelijk wat soepeler. Niemand kan in de toekomst kijken, maar laten we ons niet gek maken. Lukt het niet om dit jaar op vakantie te gaan, dan kijk je toch uit naar volgend jaar? Deze Corona situatie gaat over en hopelijk gaat alles dan weer terug naar een 'normale' situatie.

Boek nu alvast via Triptime je vakantie Turkije voor volgend jaar. Triptime is van alle voorzorgsmaatregelen op de hoogte, dus je kan gerust bij ons je vliegreis naar de Turkse Rivièra boeken.

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets Turkije, kies voor Triptime. Wij bieden jou namelijk de laagsteprijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen. Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu je vlucht naar Turkije!