Duitse luchthavens verplichten medisch mondkapje

2021-01-28 / Jacky

Vliegen vanaf Duitsland? Dragen van medisch mondmasker verplicht

Vlieg je vanaf Duitsland naar Turkije of land je op een Duitse luchthaven? Vanaf maandag 1 februari is een medisch mondkapje verplicht. Tot dusverre volstonden ook zelfgemaakte, stoffen mondkapjes nog. De reden hiervan is de forse stijging van het aantal Corona virusmutaties.

De Duitse luchtverkeersindustrie past de regels aan met betrekking tot het verplicht dragen van mondkapjes. Dit betekent dat vanaf 1 februari 2021 alle passagiers, inclusief kinderen vanaf zes jaar, op Duitse luchthavens en aan boord van deze vliegtuigen verplicht zijn om medische gezichtsmaskers te dragen.

 

Voorkom hoge boete op Duitse luchthaven, draag een medisch mondkapje

Een simpele stoffen gezichtsbedekking is niet langer voldoende, als je vanaf of naar een Duitse luchthaven vliegt. Toegestaan zijn zowel chirurgische als FFP2-maskers en maskers die voldoen aan de norm KN95/N95. Verder blijven vizieren, maskers met een klep en basismiddelen zoals bijvoorbeeld sjaals verboden.

De aangepaste vereiste voor het dragen van een medisch mondkapje is van toepassing in alle passagiersgebieden op Duitse luchthavens en aan boord van vliegtuigen van alle aangesloten maatschappijen.

De verplichting van een medisch mondmasker geldt vanaf maandag 1 februari op de Duitse luchthavens, openbaar vervoer, openbare gebouwen, in winkels, apotheken, benzinestations, banken, medische praktijken en vergelijkbare medische voorzieningen.

Als je binnenkort dus vanaf of naar Turkije vliegt via een Duitse luchthaven zorg dat je een medisch mondmasker bij je hebt. Je bent hier zelf voor verantwoordelijk. Wie zich niet aan de regel houdt, kan de toegang tot de luchthaven ontzegd worden en kan een boete van 150 euro tegemoet zien.

 

Wat zijn medische mondkapjes en wie gebruiken het?

De zogenoemde 'dagelijkse maskers' beschermen vooral de omgeving, maar niet de drager zelf, zo is de redenering van de Duitse autoriteiten. De chirurgische maskers met de EN 14683-norm of maskers van de KN95/N95- of FFP2-norm filteren beter en hebben een hoger beschermend effect. Goede kwaliteit medische mondkapjes beschikken namelijk over een filtratie van minimaal 95% en de FFP2-maskers zelfs over 98%.

De medische mondkapjes hebben als doel om de uitgeademde lucht te filteren en de omgeving van de persoon die het mondmasker draagt te beschermen tegen druppels die ontstaan bij het spreken, hoesten en niezen.

Daarbij moet wel vermeld worden dat er geen garantie is dat met een medisch mondmasker het Corona virus wordt buitengehouden. De mondkapjes die verplicht zijn, worden onder meer door verzorgend personeel in ziekenhuizen gedragen. Alsmede in tandarts- en fysiotherapiepraktijken. Medische mondmaskers voldoen aan de actuele Europese richtlijn EN14683 en beschikken over een CE-certificaat.

In Nederland wordt juist het gebruik van niet-medische mondkapjes aangeraden. Dit is om de medische mondmaskers beschikbaar te houden voor de zorgsector.

 

Wat is een niet-medische mondkapje en waarvoor gebruik je het?

Niet-medische mondmaskers beschermen de drager niet tegen invloeden van buitenaf, maar dienen ter bescherming van mensen in de eigen nabijheid. Het mondmasker dient dan wel zorgvuldig gebruikt en gedragen te worden. Het dragen van een niet-medisch mondmasker is altijd een aanvulling op andere hygiënemaatregelen, zoals 1,5 meter afstand en handen wassen.

Niet-medische mondkapjes zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg. Er staat ook geen CE-markering op de verpakking. Onder niet medische mondmasker vallen bijvoorbeeld stoffen maskers, zelf gemaakte mondkapjes, maskers van katoen of papier. Deze maskers zijn ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg. Niet-medische mondkapjes zijn er in wegwerpvariant en in wasbare variant.

Voor deze maskers gelden geen wettelijke eisen over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. Een niet-medisch mondmasker beschermt niet jezelf, maar kan de mensen om jou heen beschermen als je het zorgvuldig draagt en gebruikt.

 

Meest gestelde vragen over dragen van medisch mondkapje op Duitse luchthavens

Als ik geen medisch mondkapje heb, mag ik dan vliegen vanaf een Duitse luchthaven?

Nee, als je geen medisch mondkapje hebt, mag je niet vliegen vanaf een Duitse luchthaven. De toegang tot de Duitse luchthaven wordt je ontzegd en daarnaast riskeer je een boete van 150 euro.

 

Indien ik geen medisch mondkapje heb, mag ik dan vliegen naar een Duitse luchthaven?

Nee, als je geen medisch mondkapje hebt, mag je niet vliegen naar een Duitse luchthaven. Vanaf 1 februari 2021 zijn alle passagiers, inclusief kinderen vanaf zes jaar, die aan boord zijn van een vliegtuig naar een Duitse luchthaven verplicht een medisch mondkapje te dragen.

 

Waar kan ik medisch mondkapjes kopen?

Medisch mondkapjes kopen doe je bij diverse fysieke winkels en online shops, alsmede bij drogisterijen, zorgwinkels en apotheken. Zoals medische mondkapjes Kruidvat of medische mondkapjes Etos. Mondkapjes medisch voldoen aan de EN 14683-norm of beschikken over de KN95/N95- of FFP2-norm. Ook zijn ze voorzien van een CE-label. Als je zeker wilt zijn dat je het juiste medische mondkapje koopt, raden wij je aan om medische mondkapjes bij de apotheek te kopen.

 

Wat kost een medisch mondkapje?

De prijs van een medisch mondkapje ligt een stuk hoger dan van een niet-medisch mondkapje. De prijs van een medisch mondkapje ligt rond de 4 tot 6 euro per stuk.

 

Waarom wil de Duitse autoriteiten dat we een medisch mondkapje dragen?

Door het hoge aantal besmettingen van het Corona-virus in Duitsland hebben de Duitse autoriteiten besloten dat een niet-medisch mondmasker niet voldoende bescherming biedt. Tot dusverre volstonden ook zelfgemaakte, stoffen mondkapjes nog. Hoewel ook die mondmaskers, volgens de Duitse overheid, 'bijzonder effectief' zijn gebleken, worden de vereisten nu toch aangescherpt. Belangrijkste argument daarvoor? Het snel stijgende aantal Corona besmettingen.

 

Moet ik de medisch mondkapje ook buiten de luchthaven dragen?

Ja, de verplichting van een medisch mondkapje geldt in Duitsland voor luchthavens, winkels, apotheken, benzinestations, banken, medische praktijken en vergelijkbare medische voorzieningen. Ook in het openbaar vervoer en openbare gebouwen.

 

Kan ik in het vliegtuig een medisch mondkapje kopen als ik naar Duitsland vlieg?

Nee, je kan géén medisch mondkapje in het vliegtuig kopen. Je bent zelf verantwoordelijk om van te voren een medisch mondkapje te kopen en bij je te dragen.

 

Zijn kinderen ook verplicht medische mondkapjes te dragen?

Ja, kinderen vanaf 6 jaar en ouder dienen ook medische mondkapjes te dragen. De mondkapjes verplichting geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.

 

Betrouwbaar en veilig

Heb je nog vragen over jouw vliegreis naar of vanaf Turkije? Of ben je op zoek naar goedkope vliegtickets Turkije? Kies voor Triptime, wij bieden jou namelijk de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen. Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu je vlucht naar Turkije!