Een terugblik op reizen in 2020

2020-12-30 / Brenda

Hoe het allemaal begon

Kun je je nog herinneren hoe het reizen was voor de corona crisis? Stedentrips naar Barcelona of Parijs tijdens een lang weekend, zomervakanties aan de Turkse Rivièra en verre reizen naar de ABC-eilanden en Bali. Reizen in 2020 kreeg eind februari te maken met een nare wending toen de corona crisis ook losbrak in Europa.

Het begon allemaal op een straatmarkt in de Chinese stad Wuhan waar het coronavirus hoogstwaarschijnlijk de kans kreeg om flink om zich heen te grijpen. Vanuit dit, tot nu toe bekende, epicentrum van het coronavirus verspreidde het virus zich al snel in rap tempo over de hele wereld. De stedentrips, zonvakanties en verre reizen zullen voorlopig op zich laten wachten.

Het coronavirus in Europa

De voorjaarsvakantie 2020 was misschien wel je laatste vakantie van het jaar. In dat opzicht had het virus geen beter moment kunnen uitkiezen om in Nederland toe te slaan. Na de eerste besmetting steeg het aantal besmetting sneller dan we allemaal hadden verwacht. Ondanks maatregelen om het virus tegen te gaan belandde Nederland half maart in een intelligente lockdown.

De intelligente lockdown betekende ook dat het vliegverkeer voor commerciële vluchten stil lag en Schiphol moest haar deuren sluiten. Met de zomervakantie in het vooruitzicht werd de mogelijkheid om te kunnen reizen behoorlijk spannend. Het vliegverkeer voor vele landen heeft tot medio april stilgelegen, wat betekent dat de zomervakantie toch gewoon door kon gaan!

Misschien was het voor jou niet mogelijk om op vakantie te gaan, omdat het land dat je wilde bezoeken een negatief reisadvies had of omdat je het niet prettig voelt om te reizen tijdens een pandemie. Het licht aan het einde van de tunnel is misschien wel dichterbij dan je denkt.

Reisvouchers voor vakantiereizen

Is het jou overkomen dat je reis niet door kon gaan door de corona crisis en is je vakantie door de vliegtuigmaatschappij geannuleerd? Dan ben jij waarschijnlijk één van de vele mensen die een corona voucher heeft ontvangen. De reisvouchers zijn 12 maanden geldig en met een beetje geluk kun je binnen een jaar na uitgifte toch nog een nieuwe reis maken.

Mocht het allemaal tegenzitten en kun je je reisvoucher toch niet uitgeven door bijvoorbeeld financieel onvermogen van de reisorganisatie? Dan kun je door de SGR dekking op je voucher alsnog je geld terugvragen.

De reisvouchers met een SGR garantie zijn op dit moment geldig voor het boeken van reizen tot 31 maart met uitloop tot 30 april. De kans is dus nog steeds aanwezig dat je je volgende vakantie al snel kunt uitkiezen zonder dat je je geld kwijt bent.

Nederland in totale lockdown

Na een mooie zomervakantie die je misschien wel in eigen land hebt doorgebracht sloeg het noodlot na een paar rustige maanden weer toe. Het virus greep in het najaar weer flink om zich heen en we zagen de cijfers per dag stijgen. Het kabinet en het ministerie van buitenlandse zaken hebben met strengere maatregelen geprobeerd om de corona cijfers naar beneden te krijgen.

Tevergeefs, want op 14 december ging Nederland tot 19 januari in harde lockdown waarbij alleen essentiële winkels nog open mochten. Nu de wereld wederom in code oranje kleurt is het niet slim als je op reis gaat tijdens de feestdagen. Een witte kerst op de skipiste in Oostenrijk is dit jaar misschien niet zo’n goed idee. Als je toch wilt reizen tijdens de feestdagen dan kun je erop uit, maar wees dan wel heel voorzichtig en houd je aan de voorgeschreven maatregelen om jezelf en je omgeving veilig te houden.

Reizen in 2021 - licht aan het eind van de tunnel

Goed nieuws! Want de kans is groot dat je vakanties, stedentrips en verre reizen in 2021 gewoon weer door kunnen gaan. Met de komst van corona vaccins dat het virus zo maar eens de das om kan doen, kun je in het voorjaar van 2021 hopelijk weer genieten van al je buitenlandse avonturen.

De vaccinatie zorgt ervoor dat je weerstand opbouwt tegen het coronavirus waardoor je minder of helemaal niet ziek wordt. Hiernaast willen vliegtuigmaatschappijen voor jouw veiligheid het “corona paspoort” introduceren. Reizen in 2021 wordt waarschijnlijk anders dan we gewend zijn maar met de komst van het vaccin tegen Covid-19 is er licht aan het eind van de tunnel.

Coronatest voor vakantie

Binnenkort is het weer tijd om je koffer in te pakken en op vakantie te gaan maar na zo’n hectische periode blijft het spannend om weer op reis te gaan. Vragen als moet ik een test laten doen, is een coronatest voor alle landen verplicht en moet ik nog een test laten doen als ik al ben gevaccineerd, zijn geen onhandige vragen. Deze vragen zijn nu nog per land verschillend en lastig te beantwoorden maar inmiddels zal je al wel vernomen hebben dat er voor veel landen en reisbewegingen aangescherpte regels van toepassing zijn.

Op dit moment is het zo dat je voor je het vliegtuig instapt, voor landen met code geel, een gezondheidsverklaring moet invullen. Voor reizen buiten Europa en voor landen met code oranje moet je eerst een coronatest afnemen voor je het land in mag. Je kunt per land het reisadvies met de bijbehorende maatregelen bekijken. In sommige gevallen is het mogelijk dat je na je vakantie nog 10 dagen in quarantaine moet. Ga dus voorbereid en indien nodig gevaccineerd op reis om problemen te voorkomen. 

Vaccinatie tegen Covid-19

Naar verwachting worden de eerste groepen begin januari gevaccineerd tegen het coronavirus. In eerste instantie krijgen zorgmedewerkers en bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking een vaccinatie. Uiteindelijk wordt het coronavaccin beschikbaar voor iedereen.

Met de komst van dit vaccin zal het hopelijk vanaf maart 2021 weer mogelijk worden om normaal op vakantie te gaan en nieuwe herinneringen in het buitenland te maken. Zet je koffers maar vast klaar want het eind is in zicht! 


Vaccinatiebewijs

Naar verwachting kunnen de mensen die gevaccineerd zijn hun gegevens inzien en downloaden vanaf maart 2021. Je kunt dan via DigiD inloggen op het registratiesysteem om je vaccinatiebewijs te downloaden, meldt de NOS. De gegevens komen uit een database waarin er vanaf de eerste prik wordt bijgehouden wie zich heeft laten vaccineren.

Dit bewijs kan in sommige landen verplicht worden om de corona cijfers zo laag mogelijk te houden. Zo bekijken ze op dit moment in Australië of zij het coronavaccin kunnen verplichten om het land zo goed mogelijk te beschermen. Vergeet dus niet om de reisadviezen van het land waar je naar toe gaat te controleren om voorbereid, veilig en gerust op vakantie te gaan. Is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met je vliegmaatschappij voor de meest actuele informatie en regels.

Kun je niet wachten op groen licht of ga je met de feestdagen op reis? Boek jouw droomreis dan nu op Triptime en begin met aftellen! Je boekt je reis snel en veilig bij je eigen vertrouwde reisorganisatie.