Verplicht Coronatest (PCR-test) vliegen van Turkije naar Nederland

2020-12-24 / Emma

De Nederlandse autoriteiten hebben besloten met ingang van dinsdag 29 december 2020 een verplicht coronatest (PCR-test) en met ingang van 23 januari 2021 een verplicht sneltest (Antigeen-test) regel toe te passen voor passagiers die vanuit een code oranje of code rood land reizen naar Nederland. Turkije is op dit moment aangemerkt als code oranje, dit betekent dat je niet zonder een coronatest en sneltest het vliegtuig kan instappen vanuit Turkije naar Nederland. Indien de corona test en snel test die je in Turkije zal afleggen negatief is, is er niets aan de hand. Je kan zonder problemen reizen en bij aankomst in Nederland kan je gewoon weer vrij bewegen.

Houd er wel rekening mee dat de coronatest maximaal 72 uur oud en de sneltest maximaal 24 uur oud mag zijn.

Voorbeeld coronatest (PCR-test)
Vlieg jij bijvoorbeeld op 31 december om 15:00 uur (lokale tijd), dan mag je de test op zijn vroegst 28 december om 15:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig. 

Voorbeeld sneltest (Antigeen-test)
Vlieg jij bijvoorbeeld op 31 december om 15:00 uur (lokale tijd), dan mag je de test op zijn vroegst 30 december om 15:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig. 

Er is nog een tweede mogelijkheid om aan de vereisten van de Nederlandse autoriteiten te voldoen.
Je kan ook met alleen een coronatest vliegen. De coronatest mag dan niet ouder zijn 24 uur. In dit geval hoef je geen sneltest te laten doen.

Wacht ook niet te lang om de test af te leggen. Soms kan het erg druk zijn bij de testcentra waardoor je de uitslag van je test niet tijdig ontvangt. Dat zou betekenen dat je niet kan vliegen, en dat wil je niet!


Thuis quarantaine voor passagiers die vliegen vanaf Turkije naar Nederland

Vooralsnog is niets bekend over een verplichte thuis quarantaine. Dit word geadviseerd door de Nederlandse overheid, maar is geen verplichting. Maak je hier geen zorgen over! Wel is het uiteraard verstandig om bij twijfel in thuis quarantaine te gaan of in Nederland nogmaals een corona test af te leggen zodra je terug bent in Nederland.

Het dringende advies van thuis quarantaine van de Nederlandse overheid gelden niet voor Duitse en Belgische burgers. De thuis quarantaine maatregel (aanbeveling) is enkel en alleen van toepassing op Nederlandse ingezetene. Passagiers die dus in Nederland woonachtig zijn! Woon je dus in Duitsland of België, houd je dan aan de regels van het land waar je woonachtig bent.

 

Doorreis vanuit Nederlandse luchthaven naar Duitsland of België

Kom je aan op een Nederlandse luchthaven en maak je een doorreis naar Duitsland of België, welke regels zijn dan van toepassing? Zolang je op een Nederlandse luchthaven aankomt ben je verplicht om een corona test af te leggen voordat je het vliegtuig instapt vanuit een land die code oranje of code rood heeft. Ook als je een doorreis moet maken naar Duitsland of België


Meest gestelde vragen omtrent vliegen van en naar Turkije

Nog altijd treft de Coronacrisis de gehele reiswereld. Dat heeft vele gevolgen omtrent het plannen van een reis of het terugkeren van een bestemming voor wie momenteel op reis is.  Triptime probeert je zo goed mogelijk te informeren van de belangrijkste updates omtrent reizen in tijden van het coronavirus van en naar Turkije.


Ik vlieg van Turkije naar Nederland, moet ik dan ook een verplichte coronatest (PCR-test) laten doen?

De Nederlandse autoriteiten hebben besloten met ingang van dinsdag 29 december 2020 een verplicht coronatest regel toe te passen voor passagiers die vanuit een code oranje of rood land reizen naar Nederland. Dit betekent dat je verplicht bent om een coronatest te laten doen. Let op, de test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Wij adviseren je om 3 dagen voor vertrek de test te laten doen bij een erkend zorginstelling.


Ik vlieg van Turkije naar Nederland, moet ik dan ook een verplichte sneltest (Antigeen-test) laten doen?

De Nederlandse autoriteiten hebben besloten met ingang van dinsdag 23 januari 2021 een verplicht sneltest regel toe te passen voor passagiers die vanuit een code oranje of rood land reizen naar Nederland. Dit betekent dat je verplicht bent om een sneltest te laten doen. Let op, de test mag niet ouder zijn dan 4 uur. Wij adviseren je om tijdig voor vertrek de test te laten doen bij een erkend zorginstelling of bij een testcentra op de luchthaven.


Ik ben een Nederlandse staatsburger en ben woonachtig in Duitsland, moet ik in Duitsland in zelf quarantaine als ik terugkeer vanuit Turkije?

Ja, volgens de regels van het Duitse RIVM (het Robert Koch Institut) ben je verplicht om 5 dagen in zelf quarantaine te gaan als je terugkeert vanuit een land die als code oranje of rood staat aangemerkt.

 

Ik ben een Nederlandse staatsburger en ben niet woonachtig in Duitsland, moet ik dan ook 5 dagen in zelf quarantaine als ik terugkeer vanuit Turkije?

Nee, als je Nederlandse staatsburger en woonachtig bent in Nederland, ben je niet verplicht om in zelf quarantaine te gaan als je terugkeert in Nederland. Wel is het advies om in zelf quarantaine te gaan en de regels en adviezen van Nederland nauwlettend in de gaten te houden.

 

Ik ben een Duits staatsburger, maar ben wel woonachtig in Nederland, moet ik dan ook 5 dagen in zelf quarantaine als ik terugkeer vanuit Turkije?

Nee, als je Duits staatsburger en woonachtig bent in Nederland, ben je niet verplicht om in zelf quarantaine te gaan als je terugkeert in Nederland. Wel is het advies om in zelf quarantaine te gaan en de regels en adviezen van Nederland nauwlettend in de gaten te houden.

 

Ik ben géén Duits staatsburger, maar ben wel woonachtig in Duitsland, moet ik dan 5 dagen in zelf quarantaine als ik terugkeer uit Turkije?

Ja, indien je woonachtig bent in Duitsland en terugkeert van je vliegreis vanuit Turkije dan moet je verplicht 5 dagen in zelf quarantaine. Na deze 5 dagen dien je opnieuw een PCR test af te leggen.

 

Per wanneer gaat de verplichte coronatest (PCR-test) van de Nederlandse overheid in?

De nieuwe maatregel van de Nederlandse overheid gaat in vanaf dinsdag 29 december 2020. Wanneer je terugkeert van je vliegreis vanuit Turkije dan moet je verplicht een PCR test afleggen.


Per wanneer gaat de verplichte sneltest (Antigeen-test) van de Nederlandse overheid in?

De nieuwe maatregel van de Nederlandse overheid gaat in vanaf zaterdag 23 januari 2021. Wanneer je terugkeert van je vliegreis vanuit Turkije dan moet je verplicht een Antigeen test afleggen.

 

Wat gebeurt er als ik positief getest word voor de aanvang van mijn vlucht?

Indien je een positieve test overhandigt, mag je helemaal niet vliegen!

 

Indien je positief getest bent op COVID-19, word je in Turkije onderworpen aan een 14-daagse quarantaine. Je hebt eventueel de mogelijkheid om behandeld te worden in een plaatselijk ziekenhuis.

Na 14 dagen wordt de PCR-test opnieuw uitgevoerd en als het resultaat negatief is, mag je weer terugvliegen naar Nederland.

 

Zijn er vereisten waar ik van op de hoogte moet zijn?

De PCR-test voor Duitsland mag niet ouder zijn dan 48 uur.
Dit betekent bijvoorbeeld als je
op 31 december om 15:00 uur (lokale tijd) een vlucht hebt, dan mag je de test op zijn vroegst 29 december om 15:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig.

De PCR-test voor Nederland mag niet ouder zijn dan 72 uur.
Dit betekent bijvoorbeeld als je 
op 31 december om 15:00 uur (lokale tijd) een vlucht hebt, dan mag je de test op zijn vroegst 28 december om 15:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig.

De Antigeen-test voor Nederland mag niet ouder zijn dan 4 uur.
Dit betekent bijvoorbeeld als je 
op 31 december om 15:00 uur (lokale tijd) een vlucht hebt, dan mag je de test op zijn vroegst 31 december om 11:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig.Tijdens het aanvraagproces voor de test moet je de volgende documenten kunnen overleggen:

- vliegticket of reserveringsbewijs
- het aanvraagformulier (te verkrijgen op de testcentra)
- een geldig identiteitsbewijs
- betaalmethode overleggen

 

Waar zijn de testcentra in Turkije te vinden?

De testcentra op COVID-19 zijn te vinden op onderstaande Turkse vliegvelden.
Deze zijn 24/7* geopend.

- Antalya: Terminal 1 Arrivals
- Istanbul Airport Departures
- Istanbul Sabiha Gokcen Airport Departures
- Izmir: International Terminal Departures
- Dalaman: Terminal Departures
- Bodrum: International Terminal Departures

Verder kan je bij vrijwel alle zorginstellingen in Turkije terecht om een COVID-19 test af te leggen. Let wel goed op dat het een zorginstelling is dat door de Turkse ministerie van volksgezondheid is erkend.
De Turkse ministerie van volksgezondheid heeft een lijst met erkende zorginstellingen gepubliceerd. De lijst is via deze link te raadplegen (klik hier).

*Wij adviseren je zelf contact op te nemen met de testcentra.
Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend.


Ik vlieg met SunExpress, Pegasus airlines of Turkish Airlines, kan ik ook een coronatest bij de servicebalie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven laten doen?

Nee, je kan niet een coronatest bij de servicebalie van de luchtvaartmaatschappij laten doen. De test dient uitsluitend gedaan te worden bij een erkend zorginstelling.

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets Turkije, kies voor Triptime. Wij bieden jou namelijk de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen. Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu je vlucht naar Turkije!