Laagste prijsgarantie
Ruim aanbod luchtvaartmaatschappijen

Verzorgt vliegtickets voor meer dan 50.000 passagiers per jaar

Reizen zonder ticket

Turkije

Voor vluchten naar Turkije klik hier

Turkije is een jonge republiek, maar kent een indrukwekkende geschiedenis. Het Hittitische Rijk, het Hellenistisch imperium van Alexander de Grote, het Oost Romeinse Rijk, of Byzantium, het Ottomaanse Rijk en talloze andere roemruchtige beschavingen lieten hier hun sporen na. Iedere tijd, iedere beschaving, is terug te zien in het huidige Turkije; in steen, in de omgeving, in kunst en in de mensen.

In 1920 werd Mustafa Kemal Atatürk president, de held van Gallipoli en Vader van Turken. Hij was diegene die grootscheepse sociale, politieke, religieuze en economische hervormingen doorvoerde. Dat betekende het einde aan het Ottomaanse Rijk. Het Arabische schrift maakte plaats voor het Latijn schrift, en op religieus en politieke gebied voerde hij een scheiding in tussen het geloof en staat. Nog altijd wordt Atatürk beschouwd als oprichter van Turkije. Zijn regering  heeft ertoe bijgedragen dat nu, ruim tachtig jaar later, Turkije  een welvarend land is. Een land met een bloeiende toeristenindustrie en dat wellicht tot de EU zal toetreden.

Van stranden tot steden, en van bergen tot plantages
Turkije kent een grote variatie aan landschappen, volkeren en cultuurhistorische overblijfselen. Van rijstvelden in Thracië tot kale hoogvlaktes in Centraal Anatolië. Van ongerepte wouden een lieflijke dalen met theeplantages in Noord Turkije tot het hoge en ruige berglandschap met nomaden stammen in het Oosten. Van het mediterrane landschap aan de kust tot het maandlandschap van Cappadocië. Van welk landschap u als reiziger ook houdt, u vindt het in Turkije.

Koude bergtoppen en warme diepblauwe kusten
Zo divers als het Turkse landschap is, zo divers is ook het Turkse klimaat. Het Zwarte Zeegebied heeft een vrij mild klimaat met zachte winters en niet al te hete zomers. De Western en Zuiden hebben milde vochtige winters en warme zomers. Het binnenland  kent een typisch landklimaat met droge strenge winters en droge hete zomers.

Een hemels plekje op aarde
Het huidige Turkije ligt op twee continenten, te weten Europa en Azië. Deze continenten worden gescheiden door de rivier Bosphorus, de Dardenellen en de Zee van Marmara. Het Azia-tische gedeelte, dat 97% van Turkije beslaat, wordt ook wel Klein-Azië of Anadolu genoemd. Turkije is verdeeld in 67 provincies, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in districten en subdistricten. De belangrijkste steden zijn Istanbul, Ankara, Izmir, Adana en Bursa. De Turkse Republiek wordt omringd door Griekenland, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak en Syrië. Tweederde deel van de landgrenzen, zo een achtduizend kilometer, bestaat uit zeekust. Toch is het aantal stranden gering als gevolg van het bergachtige kustlandschap.

Twee bergketens beheersen het land: het Taurusgebergte in het Zuiden en het Pontische gebergte in het Noorden. Ze maken deel uit van de gordel die het Himalaya gebergte met de Alpen verbindt.

De taal
De Turkse taal is een deel van een eigen taalgroep die zicht uitstrekt van Turkije door Centraal Azië tot in het westen van China. Het heeft veel Perzische en Arabische leenwoorden en wordt voortdurend gemoderniseerd. Het is dan ook een van de meest levende talen ter wereld. In de grote steden en toeristische plaatsen zijn er ook volop mensen die Engels, Duits of Frans spreken. 

Turkije kent vele feestdagen
De religieuze feestdagen vallen ieder jaar op een andere datum. Dit komt doordat deze worden vastgesteld een op de stand van de maan gebaseerde kalender. Een maanjaar is overigens twaalf dagen korter dan een jaar.

Kennismaking met de bewoners van Turkije
Wanneer je in Turkije bent zul je je nooit een hulpeloze vreemde voelen. De Turkse gastvrijheid tref je overal aan. Deze is grotendeels een wisselwerking tussen gemeende hartelijkheid en een ongekende interesse in de buitenlander. Vat deze sympathie voor toeristen echter niet op als een vrijbrief om te doen waar je zin in hebt, maar geef wederzijds respect. Volgens de laatste cijfers leven in Turkije circa 70 miljoen mensen. Volgens de grondwet is iedereen die binnen de grenzen van Turkije leeft eenvoudigweg een Turk. Ondanks die Grondwet zijn er verschillende etnische groepen, die zich al dan niet verwant achten aan de Turkse cultuur. Zo zijn er de christen-Turken, zigeuners, nomaden, herders, Arabieren en Armeniërs. De talrijke bevolkingsgroepen voegen elk hun eigen smaak toe aan een kleurrijke Turkije. 

Smakelijk eten!
Eten is een zeer aangename gebeurtenis in Turkije. De Turkse keuken kent immers een oneindige variatie aan gerechten. Deze zijn behalve smakelijk ook gezond, met als basis veelal vers fruit en groente en gegrild vlees. De diverse schotels worden vaak geserveerd met yoghurtsausen. Verder is er geen Turkse maaltijd zonder salade. Meestal bestaat deze uit sla, tomaat, komkommer, paprika, ui, peterselie en olijven. Het Turkse ontbijt is over het algemeen uitstekend. Het bestaat uit vers wit brood, geitenkaas, boter, jam, stukjes tomaat, komkommer en olijven. Het ultieme culinaire genot van de Turken zelf wordt gevormd door deze meze; warme en koude voorgerechten die vaak in de plaats komen van een complete maaltijd. Op tafel verschijnen talloze kleine schoteltjes met verschillende gerechten, de onmisbare fles Raki de nationale anijsdrank en natuurlijk het verse brood. 

Laagste prijsgarantie
Ruim aanbod luchtvaartmaatschappijen
Verzorgt vliegtickets voor meer dan 50.000 passagiers per jaar
Reizen zonder ticket