Cyprus
Cyprus is het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee. Na SiciliŽ en SardiniŽ is Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee. De oppervlakte van Cyprus is 9250 km2, ongeveer net zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe samen. De hoofdstad is Nicosia en het inwoners aantal is 742,000
In het noorden ligt het voornamelijk uit kalksteen bestaande Kyreniagebergte. De grootste hoogte bedraagt ongeveer 1000 meter en het gebergte valt op door de kartelige randen en de scherpe toppen. Behalve die van Kyrenia, komen hier verder geen havens voor.
In het zuidwesten ligt het TroŲdosgebergte met de Olympus (1953m.) als hoogste top van het eiland. Dit gebergte glooit veel meer en klimt geleidelijk naar bijna 2000 meter hoogte. Tussen deze twee bergmassieven ligt de Mesaoria, een zeer vruchtbare vlakte. De zuid en oostkust hebben brede baaien en hier zijn dan ook verschillende havens te vinden: Famagusta, Paphos, Larnaka en Limassol. Echte rivieren kent Cyprus niet. Het zijn merendeels bergbeken die ook nog alleen in het voorjaar water hebben. Cyprus was in de oudheid dicht bebost, maar begin deze eeuw waren de berghellingen bijna kaal door o.a. ontbossing en bosbranden. Herbebossing heeft er voor gezorgd dat op dit moment bijna ťťn vijfde van het eiland weer bebost is. Cyprus heeft zijn naam te danken aan 
de handel in koper in de oudheid. 

Cyprus heeft een lange en bewogen geschiedenis gekend. Tot 1960 was het achtereenvolgens onderworpen door Romeinen, Byzantijnen, Franken, Turken en Britten. Ten tijde van de onafhankelijkheid werd het bewoond door zowel Grieken als Turken. Tussen die twee volken heeft het nooit geboterd en dus ook niet op Cyprus. In 1974 bezetten Turkse troepen het voornamelijk door Turken bewoonde noorden en riepen er de Turkse Republiek Noord-Cyprus uit, een staat die alleen door Turkije wordt erkend. Sindsdien is het eiland verdeeld in een Griekse en een Turkse zone, gescheiden door de 'Groene Lijn'.

Cyprus ligt in een visarm deel van de Middellandse Zee. De mensen verdienen vooral hun geld met met het verbouwen van citrusvruchten en het houden van geiten. Van de melk van de geit maken ze Haloumi. Deze kaas kan je in Nederland en BelgiŽ alleen maar kopen in en paar Engelse winkels kopen. Aan de kust werken de mensen veel in hotels, tavernes en in de havens.

De taal
OfficiŽle talen zijn Grieks en Turks. Het Engels geldt als handelstaal. In het zuidelijke gedeelte van Cyprus wordt Nieuwgrieks gesproken, geschreven en onderwezen. De spreektaal wijkt iets af van de moedertaal in Griekenland. De meeste Cyprioten spreken ook nog Engels. In het noordelijke deel van Cyprus is de voertaal Turks. Ook hier spreekt men Engels, alhoewel minder dan in het zuiden.

Eten en Drinken
De keuken op Cyprus heeft veel Griekse invloeden, de gerechten hebben er alleen vaak een andere naam. Gegrild vlees met rijst en groentes is het populairst, daarnaast zijn er typische gerechten als meze (allerlei verschillende hapjes), afelia, tava en kleftiko. Proef ook eens een Cypriotische wijn of een op het eiland gebrouwen biertje zoals keo.Hulp nodig?

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 10:00-17:00 uur

+31 (0) 900 1984


Feedback


FacebookVolg ons op social media  
All Rights Reserved © 2009 - 2019

Algemene Voorwaarden
Over ons
Contact
FAQ
Sitemap
Last Minute vliegen naar Griekenland
Last Minute vliegen naar MacedoniŽ
Last Minute vliegen naar Cyprus