PERSBERICHT CORONAVIRUS (COVID-19) - Informatie en updates rondom Coronavirus KLIK HIER

Tijdsverschil Nederland Turkije wintertijd

23-10-2020 / Jimmy

Het tijdsverschil van de wintertijd in Turkije en Nederland is twee uur. Dit betekent dat het in Turkije 2 uur later is dan in Nederland. Dit tijdsverschil Nederland Turkije gaat in de laatste zondag van de maand oktober in . Dit is namelijk de dag dat in Nederland en België de wintertijd in gaat en de klok een uur teruggezet wordt.

Sinds 2016 wordt in Turkije de klok niet meer verzet. Niet vooruit en ook niet achteruit. Turkije handhaaft het hele jaar lang de zomertijd en verandert daarmee ook de factor van de tijdzone.

Houd rekening met het tijdsverschil Turkije als je in de winterperiode naar of van Turkije vliegt. Het is in Turkije 2 uur later. Pas je ritme hierop aan en zorg ervoor dat je jouw vliegtuig niet mist.

 

Waarom hanteert Turkije geen wintertijd?

Vier jaar geleden, in september 2016, besloot de Turkse overheid om de klok van de zomertijd niet meer te verzetten naar de wintertijd. Het doel van deze beslissing is nog altijd om beter gebruik te maken van het daglicht. Het scheelt bijvoorbeeld in het verbruik van elektriciteit

Turkije zomertijd wintertijd is dus gelijk. Dit betekent dat de laatste zondag in de maand oktober , wanneer de Nederlandse wintertijd ingaat, het tijdsverschil Nederland Turkije twee uur is. Wel te verstaan 2 uur later. Houd hier rekening mee met als je gaat vliegen naar en vanaf Turkije. Tijdens onze zomertijd is het in Turkije één uur later.

 

Turkije tijdsverschil vluchttijden

De vluchttijden voor vertrek en aankomst worden altijd weergegeven in lokale tijden. Als je in Nederland vanaf Amsterdam Schiphol vliegt om 11.00 uur, betekent het dat je in Turkije wintertijd pas om 13.00 uur de lucht in gaat. Als je vervolgens aankomt in Turkije op bijvoorbeeld Nederlandse tijd 14.00 uur, dan is de tijd in Turkije 16.00 uur. 2 uur later.

Dit geld ook voor je terugvlucht van Turkije naar Nederland. Houd hier vervolgens rekening mee met het plannen van je dag en het verzetten van de tijd op je horloge. Want straks mis je nog je vlucht en dat wil je natuurlijk niet.

 

Wanneer en waarom is de zomertijd ontstaan?

In de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst de zomertijd toegepast. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was. Het was langer licht buiten zodra de klok een uur vooruit werd gezet. Daardoor ging de zon bijvoorbeeld niet om 21.00 uur onder, maar pas om 22.00 uur.

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog heeft de zomertijd in verschillende Europese landen bestaan. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. Bijna 30 jaar later werd hij weer ingevoerd vanwege de oliecrisis, waarin het belangrijk was om energie te besparen.

De eerste landen die de zomertijd in 1974 invoerden waren Spanje en Albanië. Andere landen volgden langzaam dit voorbeeld. Nederland volgde in 1977. Sindsdien hanteert Nederland nog altijd de zomertijd en wintertijd.

 

Wintertijd Nederland laatste zondag in oktober 

Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 03.00 naar 02.00 uur. De klok gaat dus achteruit wat betekent dat je een uur langer kan slapen.

Dit jaar gaat de wintertijd in op 25 oktober 2020, daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijd die op zondag 29 maar 2020 begon. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden, tot 28 maart 2021.

Zomertijd wintertijd, gaat de klok terug of vooruit?

Voor sommige mensen blijft de klok verzetten ieder jaar lastig. Niet zo zeer het verzetten van de klok, maar de vraag is ieder jaar 'Gaat de klok vooruit of achter'.

Er bestaan verschillende ezelsbruggetjes om dit te onthouden. Eén daarvan is goud waard. Namelijk in het voorjaar zet je de klok vooruit en in het najaar zet je de klok achteruit. In het woord voorjaar zit 'voor'. Dus gaat de klok vooruit.

 

Vliegtickets Turkije boeken voor de winter

Wil je deze winter nog even heerlijke genieten van de winterzon in Turkije? Wil je nog een stedentrip Istanbul maken of je familie in december bezoeken? Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar Turkije, kies dan voor Triptime. Wij bieden jou namelijk de laagste prijsgarantie.

Houd vanaf 25 oktober 2020 rekening met het 2 uur tijdsverschil Turkije Nederland. De tijden die worden aangegeven op je vliegticket zijn altijd de lokale tijden! Zowel in de winter als in de zomer.

Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu de wintertrip van je leven!