MacedoniŽ
MacedoniŽ is een land in het zuidoosten van Europa . De Republiek MacedoniŽ maakt onderdeel uit van de Balkan en grenst aan AlbaniŽ, ServiŽ, Kosovo, Bulgarije en Griekenland. MacedoniŽ grenst niet aan de zee maar is geheel door land omsloten. De Republiek MacedoniŽ is ontstaan op 8 september 1991 uit voormalig JoegoslaviŽ, waarbij Skopje werd aangewezen als hoofdstad. Deze stad heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2500 jaar. In deze tijd is Skopje onderdeel geweest van het Byzantijnse, Romeinse, Ottomaanse en Joegoslavische rijk. Overblijfselen van deze rijke geschiedenis zijn onder meer: het kale fort met haar prachtige uitzicht, de stenen brug over de rivier Vardar, de oude binnenstad uit de Ottomaanse periode en natuurlijk de bazaar. Het museum National Art Gallery herbergt diverse kunstwerken. Ook het treinstation is bezienswaardig, de klok van het station staat stil op 5:17 uur door de aardbeving in 1963. Nabij Skopje staat het 12e eeuwse Panteleimonklooster in Nerezi uit 1164 dat is voorzien van frescoís.014

Volgens de huidige grondwet heeft MacedoniŽ een meerpartijensysteem. 
De wetgevende macht is in handen van een parlement, dat bestaat uit ťťn kamer van 120 leden die voor vier jaar worden verkozen. Vijfentachtig van de afgevaardigden worden gekozen vanuit zes enkelvoudige kiesdistricten, de overige vijfendertig van partijlijsten volgens een proportioneel stelsel. Er is stemrecht vanaf 18 jaar. 
De president wordt voor vijf jaar gekozen (maximaal twee keer achter elkaar!), is opperbevelhebber van de krijgsmacht en voorzitter van de Veiligheidsraad. Voor het overige heeft hij weinig formele bevoegdheden en is het vooral een ceremoniŽle functie. Hij kan geen veto uitspreken over wetsvoorstellen, alleen het aannemen ervan vertragen. De regering, geleid door een minister-president, wordt benoemd door de president.

De taal
Macedonisch is de officiŽle taal in MacedoniŽ. Daarnaast wordt er lokaal Albanees, Servisch, Turks en Romani gesproken.

Eten en Drinken
MacedoniŽ kent een verrassend lekkere keuken met veel groentes als ingrediŽnten.
De Macedonische keuken staat bekend om haar specialiteiten als janija, sketo, tava oriz (een rijstgerecht), turlitava (gemengde groenten), pindzur (gemalen gebakken paprika met tomaten, aubergine en knoflook), tavce-gravce (bonenschotel), tarator (komkommer met yoghurt en knoflook), pastrmajlija (pizza met gedroogd vlees), grillspecialiteiten, visspecialiteiten en diverse soepen.Hulp nodig?

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 10:00-17:00 uur

+31 (0) 900 1984


Feedback


FacebookVolg ons op social media  
All Rights Reserved © 2009 - 2019

Algemene Voorwaarden
Over ons
Contact
FAQ
Sitemap
Last Minute vliegen naar Griekenland
Last Minute vliegen naar MacedoniŽ
Last Minute vliegen naar Cyprus