Egypte  

Egypte
Egypte is een staat in het noordoosten van Afrika. Het land omvat ook het schiereiland SinaÔ, dat geografisch bij AziŽ wordt gerekend. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, de Gazastrook en IsraŽl in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en LibiŽ in het westen. Egypte heeft een oppervlakte van 1.001.450 km≤ en ruim 83 miljoen inwoners. Van de bevolking woont een groot deel in de vruchtbare omgeving van de Nijl, die ook wel de 'levensader van Egypte' wordt genoemd. Hoewel de Nijlvallei en delta slechts ongeveer 5,5 procent van de totale oppervlakte omvatten, woont hier bijna de gehele bevolking en bevinden zich hier de grote steden, zoals CaÔro, de hoofdstad en grootste stad, en AlexandriŽ. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen als de Sahara.

De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf. Het Oude Egypte was een van de vroegste beschavingen ter wereld en is in het huidige Egypte nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de sfinx en de piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.

Ca. 94% van de bevolking is moslim, wat van invloed is op de gewoonten en gebruiken. Er zijn bv. veel moskeeŽn waar 5x p.d. gebeden wordt. De meeste vrouwen bedekken hun hele lichaam en dragen een hoofddoek. In de plaatsen waar de resorts staan zal men weinig vrouwen zien. Mannen dragen altijd een lange broek. Als men een moskee bezoekt moeten schouders en benen bedekt zijn. Door het warme weer leven de mensen vnl. op straat. Er zijn veel koffiehuizen waar men een shisha (waterpijp) kan roken, vrouwen worden echter niet in alle cafťs toegelaten. Het merendeel van de Egyptenaren drinkt uit religieuze overwegingen geen alcohol. Vaak wordt toeristen in de winkels thee aangeboden, een afwijzing hiervan kan als onbeleefd worden ervaren. Vooral in de avond wordt het op straat levendig. Overdag is het vaak zeer warm en winkels kunnen hierdoor gesloten zijn. Voor de Egyptenaren is de vrijdag een rustdag. Op deze dag zijn de meeste toeristenwinkels echter gewoon open.

Een aantal jaar geleden werd Egypte vooral bezocht voor een cultuurvakantie. Het erfgoed van de farao's trok miljoenen toeristen naar Egypte. Het betreft hier o.a. de piramides en de sfinx in Gizeh bij CaÔro en het tempelcomplex van Karnak en de Vallei der Koningen in Luxor, waar veel graftomben en tempels van farao's te bezichtigen zijn. Om een goede indruk te krijgen van de geschiedenis van Egypte is het aan te raden om ook het Egyptisch museum in het centrum van CaÔro te bezoeken. Hier zijn graftomben, grafrelikwieŽn, mummies en duizenden (kalksteen)standbeelden van vrijwel alle bekende farao's uit ca. 3000 jaar geschiedenis. Vanaf 1970 werd de duiksport in de Rode Zee populair en inmiddels is Egypte ook in Nederland als strandbestemming op de kaart gezet. Populaire plaatsen zijn Hurghada en Sharm el Sheikh.

Er zijn 3 aanvlieghavens voor Nederlandse gasten, nl. Hurghada (IATA-code: HRG) op 10km landinwaarts van het centrum Sakkala, Sharm el Sheikh (IATA-code: SSH) op 20km ten noorden van de toeristenwijk Na'ama Bay, in de wijk Ras Nosrani (Ras Nosrani International Airport) en Marsa Alam (IATA-code RMF) ten noordwesten van Marsa Alam, op ca. 67km.

Piramides in het oude Egypte zijn in feite de bovenbouw van een koningsgraf. Ze zijn opgetrokken op een vierkant grondplan en bestaande uit vier in een punt samenkomende vlakke zijden. De afmetingen van de diverse piramiden verschillen, evenals de wijze waarop in het binnenste de gangen, (graf)kamers en andere ruimten en de valse deuren waren aangebracht. Het materiaal van de piramiden is voornamelijk plaatselijke kalksteen, bekleed met van elders aangevoerde fijnere witte kalksteen en graniet. Voor de top, een afzonderlijk blok (Ďpiramidioní) gebruikte men gewoonlijk graniet, soms bedekt met goud. De piramiden waren het centrale bouwwerk in een complex, dat verder onder andere een tempel voor de dodencultus van de gestorven koning omvatte.

De taal
De officiŽle taal in Egypte is het Egyptisch-Arabisch, dat wordt door ongeveer 98% van de bevolking gesproken. Het Egyptisch-Arabisch is een dialect van het Moderne Standaard Arabisch. Het Egyptisch-Arabisch is de belangrijkste van alle Arabische dialecten, niet alleen door het grote aantal Egyptenaren, maar ook doordat het land de belangrijkste producent van film-, radio- en televisieprogrammaís in de Arabische wereld is.

Eten en Drinken
In de Egyptische keuken wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten, gedroogde peulvruchten en heerlijke kruiden. Als u op de markt loopt wordt u dan ook een verscheidenheid aan smaken en geuren aangeboden, alles naast elkaar uitgestald in prachtige kleuren. Let wel echter, de blauwe kleur die u tussen de kruiden ziet is geen kruid, dit wordt gebruikt om bijv. de was witter te maken, maar het staat zo prachtig naast het okergeel van het kurkuma. Het eten is door de kruiden erg smakelijk maar zal over het algemeen niet echt scherp zijn. Thee en water worden het meest gedronken in Egypte. Koffie wordt op de Turkse manier gezet, sterk en in kleine kopjes. Hulp nodig?

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 10:00-17:00 uur

+31 (0) 900 1984


Feedback


FacebookVolg ons op social media  
All Rights Reserved © 2009 - 2019

Algemene Voorwaarden
Over ons
Contact
FAQ
Sitemap
Last Minute vliegen naar Griekenland
Last Minute vliegen naar MacedoniŽ
Last Minute vliegen naar Cyprus