BelgiŽ  

BelgiŽ
BelgiŽ is een West-Europees land dat grenst aan de landen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Het ligt in de Benelux.
Het land heeft circa 11 miljoen inwoners. BelgiŽ is verdeeld over 10 provincies. De naam BelgiŽ werd voor het eerst verzonnen door de machtige krijgsheer Julius Caesar, die het destijds "Belgae" of "Belgica" noemde. BelgiŽ werd in 1830 pas een onafhankelijk land, door de scheiding van Nederland. Het land bestaat in 3 gewesten, het Vlaams Gewest, het Brussels Gewest en het Waals Gewest. De hoofdstad van BelgiŽ is de stad Brussel. Brussel is tegelijkertijd de hoofdstad van het Vlaams Gewest en van de Europese Unie. Symbool hiervoor staat het Atomium, een modern gebouw in de vorm van een atoom. Andere grote steden in BelgiŽ zijn Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik, Brugge en Namen. De heilige Jozef is de patroonheilige van BelgiŽ. BelgiŽ heet officieel Koninkrijk BelgiŽ. De grootste rivieren in BelgiŽ zijn de Schelde en de Maas.

BelgiŽ ontstond na de Belgische Revolutie in 1830 toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de onafhankelijkheid werd de jonge natie vooral door de zware industrie in WalloniŽ een van de voorlopers in de IndustriŽle Revolutie. De ontwikkeling van Vlaanderen bleef achter tot het economisch zwaartepunt naar het noorden verschoof in de jaren 1960, ook de periode van de vastlegging van de taalgrens, de aanloop naar de indeling van het land in meerdere deelstaten, en van de onafhankelijkheid van de kolonies in Midden-Afrika. BelgiŽ groeide uit tot 's werelds 21ste economie, werd een van de welvarendste meest ontwikkelde en meest geglobaliseerde landen ter wereld en bouwde op zijn vrijemarkteconomie met beperkte overheidsinmenging een uitgebreide welvaartsstaat.

Het Belgische staatsbestel is zeer complex. Door BelgiŽ loopt een 172 jaar oude 
scheidslijn tussen een Germaanse en een Latijnse cultuur, die het land verdeelt in een Nederlandstalig en een Franstalig gebied. Een gebrek aan nationale eenheid en toenemende wrijvingen en conflicten tussen Franstaligen en Nederlandstaligen leidden uiteindelijk tot een grondige bestuurlijke hervorming waarmee in de jaren zeventig van de vorige eeuw een begin werd gemaakt. 

Er zijn veel rivieren in BelgiŽ te vinden, onder andere de Maas en de Schelde. Sommige rivieren, zoals de Moezel, de Seine en de Rijn stromen niet door BelgiŽ maar kleine zijrivieren van die rivieren stromen door BelgiŽ. Ook zijn er enkele grote zeeŽn zoals de Noordzee. De IJzer is ook een bekende rivier in BelgiŽ. Een deel van BelgiŽ ligt beneden zeeniveau, dat betekent dat het zonder oplossingen onder water zou liggen. Doordat BelgiŽ onder water ligt behoort het tot de Lage Landen. Bekende kanalen zijn het Albertkanaal en het Boudewijn-kanaal. Natuurlijk zijn er in BelgiŽ veel slootjes te vinden. Zuiver water is vooral te vinden in de Ardennen: daar is het water glashelder. In de Ardennen liggen ook altijd stenen naast de rivier. Sommige rivieren hebben de rotsen gesleten: Daarom zie je soms tekens op rotsen. De belangrijkste en erg lange rivier is de Schelde die uitmondt in de Noordzee via de Westerschelde. De Schelde stroomt door de steden Gent en Antwerpen en ontspringt ergens in het noorden van Frankrijk.

BelgiŽ bestaat uit 2 delen natuur: het Laagland, dat aan de kust ligt van de Noordzee, en de Ardennen, dat een erg groot natuurgebied is en dat zich uitstrekt over het zuiden van het land. In de Ardennen liggen harde gesteenten waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. In Midden-BelgiŽ ligt erg vruchtbare grond waardoor er gewassen makkelijk te verbouwen zijn. Vroeger was Vlaanderen enorm moerassig, maar dat is in de loop der tijd minder geworden door middel van wateringen.

Er komen erg veel planten en bomen in BelgiŽ voor, sommige groter dan de andere. Er komen veel bekende planten voor, zoals de paardenbloem, het madeliefje en de vergeet-me-niet. Ook komen er veel bomen voor, zoals de eik, de berk, de beuk en de kastanjeboom. Ook zijn er appelbomen, de braam, de framboos en perenbomen. Ook is er de berenklauw, een plant waarvan je ernstige blaren van kan krijgen.

De vlag
De vlag van BelgiŽ bestaat uit 3 kleuren, vanaf de stok, rood, geel, zwart. De vlag werd aangenomen in 1831, een jaar later nadat BelgiŽ was gescheiden van Nederland. De vlag was vroeger rood, geel, zwart en verticaal.

De taal
Het land heeft drie officiŽle talen: ongeveer zestig procent van de bevolking spreekt Nederlands, vooral in Vlaanderen, veertig procent spreekt Frans, vooral in WalloniŽ, en minder dan een procent spreekt Duits, in de Oostkantons. 

Eten en Drinken
De Belgische keuken is vaak eenvoudig, maar erg lekker. De Belgen hebben over het algemeen een Bourgondische levensstijl, waarbij genoten wordt van al het heerlijks en uitgebreid tafelen wordt erg gewaardeerd. Vaak bestaat de maaltijd uit verschillende gangen, vooraf, hoofdgerecht en dessert, bij de maaltijd wordt vaak bier gedronken.Hulp nodig?

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 10:00-17:00 uur

+31 (0) 900 1984


Feedback


FacebookVolg ons op social media  
All Rights Reserved © 2009 - 2019

Algemene Voorwaarden
Over ons
Contact
FAQ
Sitemap
Last Minute vliegen naar Griekenland
Last Minute vliegen naar MacedoniŽ
Last Minute vliegen naar Cyprus