Spanje  

Spanje 
Spanje is een land en constitutionele parlementaire monarchie gelegen in het zuidwesten van Europa, op het Iberisch Schiereiland. Spanje heeft circa 47 miljoen inwoners. Drie landen grenzen aan Spanje, namelijk Portugal in het westen en Frankrijk en Andorra in het noorden. Bijna geheel de grens met Frankrijk en Andorra wordt gevormd door een bergketen, de PyreneeŽn.
Ten zuiden van Spanje ligt een heel speciaal gebied en dat heet Gibraltar. Dat is een kroonkolonie van het VK. Het land heeft een aantal bekende overzeese gebieden, zoals de Balearen-eilanden in de Middellandse Zee, de Afrikaanse exclaves Ceuta en Melilla en de Canarische Eilanden op de Atlantische Oceaan.
De hoofdstad van Spanje is Madrid dat tevens de grootste stad is met 3.255.950 inwoners. Andere belangrijke steden in het land zijn onder andere Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza en MŠlaga. Er zijn veel verschillende indrukwekkende culturen hier. Sommige plekken zijn heel erg modern met wolkenkrabbers in overvloed en andere zijn regenachtige plaatsen waar weinig mensen wonen.

Spanje is een koninkrijk en wordt bestuurd door een koning (Juan Carlos). Juan Carlos werd geboren in 1938 en kwam in 1975 aan de macht, voor hem was Generaal Franco de baas. Juan Carlos zorgde er voor dat de Europese landen weer handel wilden drijven met Spanje. Er werden verkiezingen gehouden en er kwam een nieuwe regering. De regering van Spanje besloot dat ze hun land bij de E.U. aangingen sluiten en zo komt het dat Spanje ook mee doet aan de Euro.

De belangrijkste zeeŽn rond Spanje zijn de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en de Cantabrische Zee. Belangrijke rivieren zijn de Ebro en de Taag. Spanje is verdeeld in verschillende gebieden met allemaal verschillende culturen, waaronder: CataloniŽ (gebied rond Barcelona), AndalusiŽ (gebied rond Sevilla en MŠlaga), CastiliŽ (gebied rond Madrid en Leůn) en Baskenland (gebied rond Bilbao). De bekendste kusten van Spanje zijn: Costa Brava, Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Verde, Costa Dorada en Costa de la Luz.

Spanje is een land met een indrukwekkende cultuur met invloeden van vele verschillende volken die het land passeerden door de eeuwen heen. Er is erg veel cultureel erfgoed in het land en daarom houden toeristen veel van de Spaanse cultuur. Elke regio heeft z'n eigen cultuur die verschillend is dan de ander. Dat noemt men vaak regionale cultuur. De cultuur van Spanje heeft naast invloeden van vele verschillende volken ook nog invloed gekregen van haar geografie en het klimaat.
Zo kun je aan de kleding en de tradities al zien dat het invloed heeft gekregen van haar geografie en het klimaat. In het midden van de vorige eeuw was de Spaanse cultuur nog steeds bescheiden van andere gebieden. Toen merkte men op dat er niet veel grote steden hier te vinden waren. Wel vond men de cultuur van Spanje toen al verbazingwekkend. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland was de Spaanse mode erg populair in Europa. Vaak droeg men donkere, zwarte pakken met een paar kleurdetails zoals sieraden en wijde bontkragen. Deze trend werd het meest populair in Spanje, Nederland, BelgiŽ en Frankrijk. In CastiliŽ hadden mannen vroeger vaak kleding aan met sombere kleuren, terwijl Andalusische vrouwen prachtige kleurrijke flamenco-jurken droegen die een vakkundig patroon hadden. Die worden echter vaak gedragen op feesten, maar Andalusische mensen droegen bijna nooit kleding met sombere kleuren. Sinds duizenden jaren gelegen is er hier in Spanje al de siŽsta-traditie. Een siŽsta is een soort middagdutje in Spanje, vanwege de hitte slaapt men een paar uur en gaat men weer werken of naar school. Daarom blijft men 's nachts ook lang op en is het behoorlijk druk dan. In de middag kan het best zijn dat je niemand ziet op straat vanwege de siŽsta. Spanje is bekend om haar kunst die prachtig is. Vele beroemde kunstenaars komen uit dit land, waaronder Pablo Picasso en Salvador DalŪ.

Godsdienst 
In Spanje is het grootste deel van Spanje Rooms-katholiek.
Elke dorp heeft jaarlijks een leuk feest. Met dit feest word gevierd dat de heilige jarig is. Een heilige is iemand die door de katholieke kerk wordt vereerd. Al in de middeleeuwen trokken de pelgrims ernaartoe. Deze tochten worden bedelvaarten genoemd. Ze trokken naar deze plaats om God te vereren en te bidden voor hem. Een andere beroemde bedelvaart is naar het klooster Montserat deze tempel ligt in Barcelona. Montserat ligt tussen mooie steile rotsen die rond zijn afgesneden. Montserat is Catalaans voor gezaagde berg. De hoogste berg is 1241 meter.
In de kerk bij het klooster staat een heel mooi beeld van Maria. Dit beeld wordt ook vereerd door gelovige.

De taal
Spaans is de officiŽle taal van Spanje en ťťn van 's werelds belangrijkste talen (samen met Engels, Frans, Mandarijn-Chinees en Hindi). Ongeveer 90 % van de bevolking heeft dit als moedertaal. De rest spreekt regionale Spaanse talen of spreekt een buitenlandse taal. In de grote steden Valencia, Barcelona en Palma de Mallorca spreekt men geen Castiliaans, maar Catalaans. 

Eten en Drinken
De Spaanse keuken is alles wat het Mediterraan dieet ideaal maakt. Het gebruik van vlees ligt in de Spaanse keuken hoger dan wat algemeen beschouwd kan worden als ideaal maar het ligt lager dan het verbruik van vis. Het gebruik van vis is overvloedig, misschien is het momenteel zelfs overvloediger dan vroeger toen men meer dierlijke vetten gebruikte zoals reuzel.Hulp nodig?

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 10:00-17:00 uur

+31 (0) 900 1984


Feedback


FacebookVolg ons op social media  
All Rights Reserved © 2009 - 2019

Algemene Voorwaarden
Over ons
Contact
FAQ
Sitemap
Last Minute vliegen naar Griekenland
Last Minute vliegen naar MacedoniŽ
Last Minute vliegen naar Cyprus